x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Delta, neatractivă pentru Silaghi

Delta, neatractivă pentru Silaghi

de Suzan Mehmet    |    08 Apr 2008   •   00:00
Delta, neatractivă pentru Silaghi

“Numărul locurilor de cazare în Delta Dunării trebuie limitat!” Cu această aberaţie a ieşit în presă ministrul pentru I.M.M., Comerţ, Turism şi Profesii liberale, Ovidiu Silaghi (foto), într-o conferinţă de presă organizată la sediul partidului de liderul PNL Tulcea, Octavian Popa, mare şef la Garda Naţională de Mediu.

Aberaţiile ministrului turismului


“Numărul locurilor de cazare în Delta Dunării trebuie limitat!” Cu această aberaţie a ieşit în presă ministrul pentru I.M.M., Comerţ, Turism şi Profesii liberale, Ovidiu Silaghi (foto), într-o conferinţă de presă organizată la sediul partidului de liderul PNL Tulcea, Octavian Popa, mare şef la Garda Naţională de Mediu. Elucubraţia a fost prezentată ca prioritate, alături de încurajarea populaţiei privind accesarea fondurilor europene cu destinaţie specială “agroturism”. Cu alte cuvinte, construirea altor pensiuni în zona Deltei ar trebui limitată şi ea, adică stopată. Ca să demonstreze, probabil, pregnanta preocupare pentru turismul românesc, ministrul Silaghi mai emite, în aceeaşi conferinţă de presă, o snoavă şi mai adîncă: “Probabil că locurile de cazare de pe Litoral sau din Tulcea ar putea fi folosite ca bază pentru vizitarea Deltei Dunării, pentru că a sprijini înfiinţarea unor noi locuri de cazare ar însemna să afectăm calitatea Deltei şi să îi luăm chiar obiectul de activitate. Turismul din Deltă ar trebui să aibă ca bază de plecare Litoralul şi Tulcea”. Adică, în cazul în care turiştii doresc să viziteze Delta Dunării, ideal ar fi să se cazeze la 120 de kilometri, în Constanţa, eventual în Tulcea, făcând naveta între oraş şi zonele deltaice pe care doresc să le viziteze. Inteligent, bine gândit, aproape genial! Iar asta nu e tot. Ministrul Turismului nu crede că un turist vine să vadă doar Delta Dunării: “Trebuie să promovăm, de exemplu, Dunărea ca destinaţie turistică. Turistul să vadă toate capitalele de pe mal, iar finalul să fie Delta Dunării. Este un efort de promovare la care va contribui şi România”.

Nici brand-ul Delta Dunării nu i se pare suficient de atractiv ministrului Silaghi în perspectiva interesului american, de exemplu: “Este greu de imaginat că un turist din Statele Unite sau Mexic ar vrea să vadă numai Delta. Pe când dacă am promova Dunărea ca obiectiv turistic ar fi mult mai interesant”.

 

DE CE DELTA DUNĂRII? Pentru că este o Deltă unică în lume. Aici turistul poate vedea peste 1.200 de specii de copaci şi plante, cea mai bogată faună ornitologică de pe continent (mai mult de 300 de specii, printre care colonii unice de pelicani) şi ihtiologică. Delta Dunării este cea mai mare rezervaţie de ţinuturi umede de pe continent, acoperind o suprafaţă de 2.681 kmp. În 1990, UNESCO a inclus Delta Dunării, cea mai nouă formă de relief din România, printre rezervaţiile biosferei. Evident, am putea lungi lista atracţiilor din Delta Dunării, dar nu vrem să-l bulversăm pe ministrul Silaghi.

×
Subiecte în articol: observator dunării delta delta dunării