x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Demonstraţiile câştigă forţă

Demonstraţiile câştigă forţă

de Sînziana Stancu    |    20 Ian 2012   •   21:00
Demonstraţiile câştigă forţă

gentia France Presse a remarcat ca opozitia a inceput sa stranga randurile pe fondul protestelor populare, pentru a cere demisia presedintelui Traian Basescu si a declansa astfel alegerile anticipate. AFP a retinut ca romanii s-au saturat de austeritate, de "dictatura FMI" si de coruptia clasei politice.

Publicatia elvetiana Le Temps are o exprimare mai dura cand relateaza despre protestele de la Bucuresti si din alte orase ale Romaniei, scriind ca "opozitia vrea capul lui Basescu" si ca "si-a propus sa recupereze fronda sociala". Despre presedintele Traian Basescu, aceeasi publicatie care o citeaza pe Catherine Durandin, directorul de cercetari al Institutului de Relatii Internationale si Strategice si specialist in problemele Romaniei, scrie ca "Traian Basescu este la fel de nepopular astazi precum era popular inainte de 2008. Visul s-a spulberat. Cel care este numit uneori si «Berlusconi al Balcanilor» pentru ca are in comun carisma, vulgaritatea fli machismul cu fostul flef al Guvernului italian, nu mai este sustinut acum. Flerul sau nu mai este decat bufonerie, iar indrazneala sa este un exces. Romanii resimt o injustitie imensa: coruptia, nepotismul fli un regim fiscal care ii favorizeaza pe cei bogati au agravat, mai mult decat in alte parti, diferentele dintre averi fli venituri.

La randul sau, Reuters noteaza ca protestatarii l-au comparat pe Traian Basescu cu fostul dictator comunist Nicolae Ceausescu, iar Associated Press, ca unii protestatari "au simulat spanzurarea lui Basescu fli a aliatului sau politic apropiat, Elena Udrea, ministrul Turismului". AP tine sa precizeze ca la manifestatii au participat si copii de 14 ani, care au plecat de la scoala pentru a se alatura protestatarilor.

Cotidianul american New York Times scrie ca demonstratiile impotriva masurilor de austeritate par sa cafltige forta, precizand ca frustrarile economice au scos oamenii in strada, "la fel ca in Spania fli Grecia" sau ca "Occupy Wall Street", care au inceput la New York si s-au raspandit in intreaga lume.

Sofia Echo scrie ca protestele din Romania au atras o "multime diversa, de la pensionari care critica cresterea preturilor pana la activisti politici si suporteri de fotbal, acestia din urma fiind acuzati la inceput de autoritati pentru izbucnirea violentelor.

Si postul de televiziune iranian Press TV a relatat despre protestele din Romania, subliniind ca "jandarmii au folosit gaze lacrimogene impotriva manifestantilor care denuntau masurile de austeritate".

Cotidianul El Pais, care titra ieri "Romanii, indatorati pe viata fli lipsiti de speranta" releva ca participantii la protestele din Romania denunta faptul ca fleful statului se amesteca in treburile Guvernului fli atrag atentia ca dorinta sa de a fi mereu protagonist a atins limite ce frizeaza aroganta. Cea mai putin omogena mobilizare – flomeri, studenti, revolutionari fli intelectuali – de la caderea dictatorului Nicolae Ceauflescu, chiar in locul care a dus la prabuflirea regimului, demonstreaza indignarea fata de reducerea salariilor, pensiile derizorii, majorarea taxei auto, exploatarea aurului in minele din Roflia Montana fli, mai ales, supunerea in fata institutiilor financiare care au facut ravagii intre romani, comenteaza in continuare publicatia spaniola.

Revista britanica The Economist se mira de furia romanilor, afirmand ca "rareori se intampla ca romanii sa fie vazuti drept un popor aprig la manie, insa lucrurile s-ar putea schimba dupa ce tara a fost cuprinsa de proteste de strada care nu par sa se apropie de sfarflit". The Economist mai remarca faptul ca la protest participa "un amestec ciudat de studenti, pensionari fli saraci" si ca pana acum protestatarii s-au tinut "departe de orice afiliere politica".

×