x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Deputatul Mircia Muntean, condamnat definitiv la patru ani de închisoare cu suspendare

Deputatul Mircia Muntean, condamnat definitiv la patru ani de închisoare cu suspendare

24 Sep 2013   •   15:26
Deputatul Mircia Muntean, condamnat definitiv la patru ani de închisoare cu suspendare

Deputatul Mircia Muntean a fost condamnat definitiv la patru ani de închisoare cu suspendare, în dosarul în care este acuzat că, în perioada în care a fost primar al muncipiului Deva, a încheiat tranzacţii nelegale de terenuri cu Iosif Man, acuzat de traficarea a peste 200 de maşini furate.

Completul de cinci judecători al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a respins, marţi, recursurile formulate de deputatul Mircia Muntean şi de celelalte persoane acuzate de fapte de corupţie, menţinând astfel condamnările dispuse în 17 iulie de un complet de trei judecători de la instanţa supremă. Astfel, instanţa a respins ca nefondate recursurile declarate de Mircia Muntean, Ovidiu Horaţiu Boldor, Iosif Claudiu Man, Carol Panduru şi Aurel Pop, precum şi pe cel al Ministerului Finanţelor, parte civilă în acest dosar.

În 17 iulie, un complet de trei judecători de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie l-a condamnat pe deputatul Mircia Muntean la patru ani de închisoare cu suspendare, pentru abuz în serviciu, potrivit Mediafax. Instanţa a dispus suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei, pe durata unui termen de încercare de şase ani. În acelaşi dosar, magistaţii i-au condamnat pe Iosif Claudiu Man la un an şi şase luni de închisoare cu suspendare şi pe Ovidiu Horaţiu Boldor la doi ani de închisoare cu executare. Cornel Moraru a fost condamnat la doi ani de închisoare cu executare, pedeapsă care a fost contopită cu o alta de trei ani de închisoare, primită într-un alt dosar. Instanţa a constatat că în cazul lui Moraru a fost executată integral pedeapsa de trei ani de închisoare.

În cazul lui Iosif Man, instanţa a dispus încetarea procesului penal, ca urmare a decesului acestuia.

Judecătorii au admis în parte acţiunea civilă formulată de Ministerul de Finanţe şi i-a obligat, în solidar, pe Mircia Muntean şi pe Iosif Claudiu Man, în calitate de moştenitor al lui Iosif Man, la plata sumei de 333.743 de dolari sau echivalentul în lei, la care se adaugă dobânda calculată de la 25 martie 1999 până la plata integrală a sumei stabilite ca prejudiciu.

Instanţa a anulat trei titluri de proprietate şi trei procese verbale de punere în posesie a câte o mie de metri pătraţi de teren, în zona Bejani, emise pe numele lui Iosif Man, Aurel Pop şi Carol Panduru.

Judecătorii au mai anulat tranzacţia din 25 martie 1999 încheiată între Primăria municipiului Deva, Comisia Judeţeană şi Comisia Locală pentru aplicarea Legii 18/1991, Iosif Man, Aurel Pop şi Carol Panduru, un contract de vânzare-cumpărare încheiat în 12 mai 1999 între Iosif Man şi Shell România SRL, precum şi autorizaţia de construcţie din 23 august 1998.

Decizia instanţei supreme a fost contestată la Completul de cinci judecători al ICCJ, care marţi a dat sentinţa definitivă.


×