Poliţiştii de la crimă organizată au efectuat în această dimineaţă descinderi simultane în Timiş şi Bucureşti, acţiunile lor vizând destructurarea mai multor grupări infracţionale organizate, specializate în trafic de droguri de risc şi mare risc.
Începând cu jumătatea anului 2008, poliţişti din cadrul B.C.C.O. Timişoara şi B.C.C.O. Bucureşti au demarat investigaţii privind mai multe grupări implicate în traficul şi consumul la nivel stradal de heroină, care acţionau pe raza judeţului Timiş şi municipiului Bucureşti. În urma activităţilor desfăşurate, s-a stabilit că mai multe persoane au constituit, sprijinit şi aderat la un grup infracţional organizat, care a consolidat, începând cu anul 2008, o filieră de traficare a heroinei pe ruta Bucureşti-Lugoj, vârful acesteia fiind format din membrii unui clan din zona Ferentari a Capitalei.
Liderii grupului din Lugoj coordonau şi organizau fiecare tranzacţie cu sursele din Bucureşti, racolând persoane de încredere numai pe baza recomandărilor celor din anturajul propriu.
În urma cercetărilor efectuate în dosarul cauzei, s-a stabilit că membrii grupului au acţionat în perioada 2008-2011 şi au interacţionat, în vederea obţinerii unui profit material constant, indiferent că era vorba de stupefiante ori de sume de bani. Din probatoriul administrat s-a stabilit că, în perioada 2009 - 2011, membrii clanului au procurat în cantităţi mari heroină (peste 20 de kilograme) din Turcia, pe care au distribuit-o dealerilor şi consumatorilor din Bucureşti, Timişoara şi Lugoj, obţinând beneficii importante.
În vederea probării activităţilor infracţionale şi tragerea la răspunderea penală a membrilor grupării, au fost desfăşurate activităţi complexe, împreună cu B.C.C.O. Bucureşti, ofiţeri din cadrul D.G.I.P.I., S.S.O.I. Timişoara şi S.O.S. Timişoara.
Având în vedere că segmentul de aprovizionare al grupării din judeţul Timiş era format din mai multe persoane de pe raza cartierului Ferentari din Bucureşti, pentru anihilarea ambelor segmente şi destructurarea grupării, s-a stabilit ca la data de 7 aprilie a.c., poliţiştii antidrog din cadrul B.C.C.O. Timişoara precum şi cei din cadrul B.C.C.O. Bucureşti să se realizeze descinderi simultane la locuinţele principalilor suspecţi.
Astfel, în dimineaţa acestei zile, începând cu ora 6:00, poliţiştii din cadrul B.C.C.O. Timişoara, S.C.C.O. Arad şi Caraş-Severin, precum şi din cadrul B.C.C.O. Bucureşti, S.C.C.O. Ilfov şi poliţişti de la D.G.P.M.B. - Serviciul Poliţiei Canine au acţionat concomitent, efectuând 31 de percheziţii domiciliare, dintre care 13 în Capitală şi alte 18 percheziţii pe raza municipiului Timişoara şi Lugoj.
Descinderile au fost realizate cu sprijinul poliţiştilor din cadrul I.P.J. Timiş – Serviciul de Intervenţie Rapidă, Poliţia Lugoj, I.P.J. Caraş-Severin - Serviciul de Intervenţie Rapidă şi efective de jandarmi din cadrul Grupării Mobile de Jandarmi Timişoara şi Brigăzii Mobile de Jandarmi Bucureşti, în total fiind angrenaţi peste 200 de poliţişti şi jandarmi.
La domiciliul liderului reţelei, P. Oprea, în boxa de la subsolul blocului au fost descoperite aproximativ 200 de grame de heroină, porţionată, pregătită pentru vânzare, precum şi 11.520 de ţigarete contrafăcute, suspecte de a proveni din contrabandă. În urma descinderilor domiciliare au fost găsite şi confiscate aproximativ 900 de grame canabis şi diverse cantităţi de heroină - ca şi doze destinate consumului. De asemenea, au fost puse în executare 40 de mandate de aducere.
Toţi cei implicaţi au fost conduşi la sediul D.I.I.C.O.T.- Serviciul Teritorial Bucureşti, respectiv Serviciul Teritorial Timişoara, urmând ca după audieri, procurorii să se pronunţe cu privire la emiterea ordonanţelor de reţinere şi efectuarea demersurilor procedurale către instanţele de judecată pentru luarea măsurilor preventive, pentru săvârşirea infracţiunilor de trafic de droguri de mare risc, faptă prevăzută şi pedepsită de art 2, alin. 2, din Legea nr. 143/2000, constituirea unui grup infractional organizat, faptă prevăzută şi pedepsită de art. 7, alin.1, din Legea nr. 39/2003, deţinere de droguri de mare risc pentru consum propriu, faptă prevăzută şi pedepsită de art 2, alin. 2, din Legea nr. 143/2000, deţinere în afara antrepozitului fiscal şi comercializarea pe teritoriul României a produselor accizabile supuse marcării, potrivit titlului VII din legea 571/2003 privind Codul Fiscal, marcate necorespunzător peste limita a 10.000 de ţigarete, prevăzută şi pedepsită de articolul 2961 lit. l din Legea 571/2003 privind Codul Fiscal şi infracţiunii de evaziune fiscală, prevăzută şi pedepsită de art. 9, alin.1 lit. a, din Legea 241/2005 pentru prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale. Acţiunea a fost coordonată de procurorii D.I.I.C.O.T.
Poliţiştii specializaţi în combaterea criminalităţii organizate continuă activitătile specifice în cauză, urmărindu-se probarea întregii activităţi infracţionale.