Arheologii Muzeului de Istorie Galaţi au făcut o descoperire de excepţie. Într-o parte încă necercetată a unui sit arheologic din spatele şcolii din Negrileşti au descoperit un cuptor de ars ceramică din secolul IV e.n., aproximativ anul 300. Cuptorul aparţine civilizaţiei Sântana de Mureş, care este un amestec de populație autohtonă, asa zișii carpi sau dacii liberi cu migratorii germanici din aceea perioada.
"Cuptorul acesta pe care acum îl dezgropăm reprezintă o descoperire importantă, deoarece este foarte bine păstrat. În plus, chiar dacă are cupola prăbuşită, nu stim ce vom găsi când terminăm totul. Era folosit de localnici ai civilizaţiei Sântana de Mureş, ale cărei vestigii au mai fost descoperite de-a lungul Bârladului”, a declarat arheologul Costel Ilie, potrivit presagalatibraila.com.
În acelaşi loc, arheologii au descoperit un sit multistrat cu urme de la mai multe civilizaţii. La câţiva metri de cuptorul de-abia scos la lumină, se află şi o vatră de ardere ce aparţinea unei locuințe din neolitic, dar şi o groapă menajeră din epoca bronzului. Practic, au fost găste urmele unor civilizaţii care atestă locuirea zonei încă 7.000 de ani.
"Aici sunt condiţii care au favorizat stabilirea şi prosperarea civilizaţiilor. Apă, pădure şi izvoare plus pământ roditor. Am avut demult semne că în zonă sunt vestigii importante, dar de-abia în 1981, când s-a surpat malul Bârladului, s-au gasit urme de ceramică din epoca bronzului. Din 2007 am început anual să facem explorări, asta şi în funcţie de banii alocați. Am găsit şi alte locuințe vechi, dar şi din epoca medievală. Am mai găsit în alte zone, cam 30 de cuptoare, majoritatea pentru gătit sau încălzit mâncarea. Niciunul însă aşa de bine conservat ca acela găsit acum", a mai spus Ilie Costel, arheolog al Muzeului de Istorie Galaţi, care este şi coordonatorul explorării.