x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Descoperire EXCEPŢIONALĂ! Arheologii au găsit Gemgime, a treia moschee din perioada Paşalâcului Timişoarei

Descoperire EXCEPŢIONALĂ! Arheologii au găsit Gemgime, a treia moschee din perioada Paşalâcului Timişoarei

03 Iul 2014   •   16:00
Descoperire EXCEPŢIONALĂ! Arheologii au găsit Gemgime, a treia moschee din perioada Paşalâcului Timişoarei
Sursa foto: tion.ro

Arheologii care lucrează la şantierul de reabilitare a centrului istoric din Timişoara au găsit cea de-a treia moschee din perioada Paşalâcului Timişoarei, anunţă tvr.ro. Specialiştii susţin că fragmentele pot fi păstrate sub sticlă fără ca reamenajarea zonei să fie afectată.

"Pe strada Francesco Griselini au fost descoperite mai multe complexe arheologice, în timpul supravegherii arheologice a săpăturii manuale pentru introducerea viitoarei conducte magistrale de apă (de 600 mm). Astfel, cele mai importante vestigii descoperite (și pentru care a fost solicitată autorizație de cercetare arheologică preventivă – emisă deja sub nr. 156/2014) sunt fragmente din zidurile de piatră și cărămidă care, după tehnica de construcție, tipologia, planimetria și orientarea lor, aparțin moscheii Gemgime (care pe planul lui Perette din 1716 era plasată pe actuala str. Savoya, în imediata apropiere a Palatului Dicasterial). Descoperirea arheologică a două din laturile acestei moschei este confirmată și de prezența în afara acestei construcții a mai multor morminte de inhumație, până acum fiind descoperite 20 de schelete, dintre care două de copii, fiind atestat deja la Timișoara, la celelalte două moschei descoperite, ca în jurul lor să fie practicate înmormântări”, a declarat, pentru tion.ro, coordonatorul cercetării, arheologul Constantin Inel.

Acum, arheologii cercetează în jurul moscheii cele 20 morminte turcești descoperite.

Constantin Inel, arheologul care a descoperit zidurile Moscheii Gemgime, consideră că „valoarea istorică extraordinară a acestor vestigii și frumusețea lor impresionantă impun păstrarea acestor fragmente în casete sub sticlă, cu atât mai mult cu cât conducta nu va mai trece pe aici, deci nu deranjează amenajarea zonei”.

„Este cel mai frumos zid medieval de piatră fasonată descoperit în Timișoara, ar fi o crimă să nu fie conservat in situ”, a spus şi arheologul Dan Ciobotariu, fostul director al Muzeului Banatului.

×