x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator “Detectivii Curãţeniei” faţã în faţã cu Sorin Oprescu

“Detectivii Curãţeniei” faţã în faţã cu Sorin Oprescu

de Adriana Oprea-Popescu    |    22 Mai 2010   •   00:00
“Detectivii Curãţeniei” faţã în faţã cu Sorin Oprescu

Suntem sãraci şi trãim în mizerie. În gunoaiele noastre, în resturile altora, ne complacem într-o viaţã plinã de miasme, fãrã sã îndrãznim sã schimbãm ceva în jur. Ne e teamã sã-i atragem atenţia "doamnei" care, sub nasul nostru, scuipã cojile de seminţe în tramvai, sã-l batem pe umãr pe primitivul ce-şi aruncã ambalajul pe stradã, sã luãm atitudine atunci când altul are curaj iar necivilizaţii îi rãspund obraznic.

Suntem solitari în faţa mizeriei care ne îngroapã de vii. Ne gândim doar la ziua de azi, ce greu e sã supravieţuieşti zilei de azi!, şi n-avem niciun plan pentru mâine. Trãim ca şi când, cu noi, s-ar sfârşi lumea. Ce lãsãm moştenire celor care vin în urmã? Lumea în care trãim, cu toatã mizeria ei. Copiii noştri ne simt indiferenţa, privesc în jur şi ne dau lecţii de viaţã.

20 de elevi de la Şcoala Generalã nr. 150 "Sf. Elefterie" din Capitalã şi-au pus în plan sã scape oraşul de gunoaie. Pare un scenariu de desene animate, dar, în numai câteva zile, "Detectivii Curãţeniei", elevi în clasa I şi a II-a, au reuşit cât n-au fãcut mulţi dintre oamenii mari în toatã viaţa lor. Mai întâi, au mers, dupã orele de clasã, în Parcul Eroilor, unde au strâns, cu mãnuşi şi saci de plastic, gunoaiele aruncate de alţii. Au prins afişe, au completat chestionare, au adunat, cu ajutorul cãrţilor de poveşti donate de „Jurnalul Naţional", bani pentru o colegã de şcoalã aflatã în suferinţã.

Apoi, i-au taxat pe cei prinşi cã aruncã gunoaie pe jos, punându-le pe piept abţipildul inscripţionat „Om necivilizat". Pe 20 mai, cu ajutorul Asociaţiei „Mai Mult Verde", „Detectivii Curãţeniei" au organizat o acţiune de strângere a deşeurilor reciclabile. Plastic, hârtie, sticlã. Li s-au alãturat alţi elevi, la fel de mici ca şi ei, copii de grãdiniţã, dar şi bucureşteni care auziserã de acţiune la Radio ZU.

A doua zi, „Detectivii Curãţeniei" au intrat în audienţã la Primarul General al Capitalei, Sorin Oprescu. I-au cerut un oraş mai curat şi au venit cu soluţii concrete: poliţia comunitarã trebuie sã aplice amenzile prevãzute de HCL 147/2005 celor care aruncã mizerii pe stradã, iar autoritãţile locale trebuie sã facã mai mult pentru colectarea deşeurilor reciclabile.

Cum a reuşit o mânã de copii sã facã atâtea lucruri? Lor le pasã de lumea în care trãiesc! Pentru ei, mâine este important! Şi pentru ca mâine sã nu arate ca azi, ei au curajul sã ia atitudine. Dacã şi ţie îţi pasã şi crezi cã toatã strãdania acestor copii e şi pentru binele tãu, intrã pe www.taraluiandrei.ro şi voteazã „Detectivii Curãţeniei", începând de marţi, 25 mai a.c.

×