O furtuna puternica a izbucnit ieri dupa-amiaza in judetul Dambovita. Punctul culminant al vijeliei a fost o tornada de cateva minute care a maturat cinci sate, a distrus peste 20 de acoperisuri si a smuls zeci de copaci din radacini. Desi nimeni nu a fost ranit, cateva familii nu stiau ieri seara unde urmau sa doarma.
Totul a inceput in jurul orei 16:00, cand ceea ca parea sa fie o ploaie de vara s-a transformat intr-o violenta furtuna. La cativa kilometri de soseaua care leaga Bucurestiul de Targoviste, localnicii din Brezoaele s-au adapostit in case. Dar vantul s-a intetit asa de tare, ca n-au scapat de ape nici macar cei mai "instariti", feriti de termopane. Cativa sateni povestesc ca-si tineau usile cu mainile ca furtuna sa nu intre peste ei. Dar altii au fost mai putin norocosi. "Eu ma tineam de cal si calul de mine", spune unul dintre cei pe care furtuna i-a prins pe afara, dar care, ca prin minune, a scapat nevatamat. PAGUBELE. Vijelia a durat aproape un sfert de ora, dar ploaia parea ca nu se mai opreste. Oamenii spun ca apa curgea asa de tare, incat totul parea ca un fum gros, o ceata care le-a inundat casele. Apoi s-a lasat linistea peste gospodariile distruse. Tornada a spulberat tot ce a intalnit in cale. Turla bisericii din Brezoaele sta acum inclinata, bucati de tigla sunt imprastiate pe camp, iar acoperisuri intregi s-au asezat prin curtile oamenilor. Crengi si bucati din copacii doborati zac pe marginea drumului. Un stalp de curent electric sta atarnat doar in cabluri. BILANT. Datele oficiale abia incep sa se adune, dar un bilant este inca greu de facut. Primarul comunei, Neculai Tudorache, trece din curte in curte sa vada ce si cum. Se fereste sa faca estimari, dar apreciaza ca cel putin 20 de familii au ramas fara adapost. Prefectul judetului Dambovita, Jean Popescu, a venit si el in zona afectata. Vorbeste in fata camerelor de filmat, confirma ca 20 de acoperisuri au fost distruse. Cel putin 500 de milioane de lei. "Furtuna a afectat cinci localitati", spune prefectul. Vijelia a trecut prin Iedera, Baleni, Contesti, Slobozia Moara. In cele din urma a lovit in Brezoaele, unde a facut cele mai multe pagube. Prefectul recunoaste in acelasi timp ca bugetele administratiilor locale nu prevad bani pentru astfel de situatii de urgenta. Poate se va obtine un ajutor de la Guvern... Dar deocamdata oamenii n-au alta solutie decat sa-si repare singuri stricaciunile, daca au cu ce. Caci furtuna a lovit si in cea mai importanta sursa de venit a lor, pamantul. Sute de pomi fructiferi, hectare de culturi agricole au fost si ele "victime" ale tornadei.
ACOPERISUL ERA IN CURTE
|
"Eu eram in curte, bagam animalele in cotet. A inceput sa tune si am venit in casa sa scot antena din televizor, ca sa nu-l trazneasca. In momentul ala a inceput o ploaie cu piatra, a inceput vijelia si a inceput sa se zguduie casa si am auzit o huruitura. Acoperisul casei cazuse in curte. Am chemat repede vecinii si am carat mobila sa n-o ploua, ca se alege praful de ea pana voi putea sa refac acoperisul. Si cum sa-l fac, daca n-am serviciu? Am trei copii. Nu stiu ce-o sa ne facem. Nu stiu unde o sa dormim", ne-a spus Gherghina Niculina, proprietara uneia dintre casele cel mai puternic lovite de furia naturii.
|
Citește pe Antena3.ro