x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator DEZBATERE PUBLICĂ / Spaţiile verzi, salvate doar de lege

DEZBATERE PUBLICĂ / Spaţiile verzi, salvate doar de lege

de Monica Andrei Capatos    |    11 Mar 2009   •   00:00

Legea care protejează spaţiile verzi trebuie să fie adoptată de Parlament în formula în care este în prezent, inclusiv articolul 71, care interzice schimbarea destinaţiei zonelor verzi. Acest act normativ însă nu este dorit de liderii PD, care vor cu orice preţ să-l schimbe, interesele imobiliare fiind mai presus de orice.



La dezbaterea publică organizată pentru susţinerea OUG 114/2007, privind protejarea spaţiilor verzi, au participat ieri reprezentanţii unor organizaţii neguvernamentale, primarul Sectorului 1, Andrei Chiliman, Lucia Varga, deputatul PNL Nicolae Rădulescu-Dobrogea, preşedinte Ecocivica şi alţi susţinători ai legii. De la apariţia actului normativ care protejează spaţiile verzi şi până în prezent, au fost salvate de la distrugere aproximativ 15 hectare de zone verzi, fiind eliberate peste 150 de certificate de urbanism în care se explica faptul că pe terenurile în cauză nu pot fi ridicate construcţii.

Criticii acestei legii au vehiculat ideea dreptului la proprietate, însă au omis un lucru. Judecătorii Curţii Constituţionale au respins două excepţii de neconstituţionalitate referitoare la prevederi ale OUG 114, în susţinerea sesizărilor invocându-se că s-ar fi adus limitări dreptului de proprietate. Astfel, Curtea Constituţională a apreciat că prevederile OUG 114 sunt limitative, însă că există o justificare socială şi morală, având în vedere că “protejarea spaţiului verde existent are o legătură directă cu nivelul de sănătate publică, ceea ce constituie o valoare de interes naţional”.

EXPROPRIERE BORDEI
Pe de altă parte, ministrul Mediului, Nicolae Nemirschi, este de acord ca spaţiile verzi să nu mai poate fi distruse şi înlocuite de construcţii şi susţine adoptarea unui amendament în acest sens la Legea mediului. Ministrul a declarat ieri că speră ca acest proiect să fie adoptat în câteva săptămâni. Asta, în condiţiile în care până acum mesagerii ministrului la dezbaterile pe această temă au spus contrariu.

Primarul Sectorului 1, Andrei Chiliman, a cerut de asemenea lui Nicolae Nemirschi dispunerea începerii procedurilor de expropriere a suprafeţelor de circa 4.600 mp, rămase în proprietate privată în Parcul Bordei.

×
Subiecte în articol: observator