x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Dezbateri cu scandal

Dezbateri cu scandal

de Diana Scarlat    |    13 Apr 2010   •   00:00

Legea educaţiei a mai fost contestată şi astăzi, de liderii sindicatelor din Învăţământ şi de liderii studenţilor, în cadrul dezbaterii organizate de “Alma Mater”, la sediul Consiliului Economic şi Social (CES). Prezent la discuţii, ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, a susţinut în continuare că proiectul legislativ este foarte bun, iar partidele politice din opoziţie ar fi trebuit să-l conteste înainte de a ajunge în dezbaterea Parlamentului, dacă ar fi avut ceva de spus.



Marius Nistor, liderul Federaţiei "Spiru Haret", a ţinut să precizeze că MECTS dezinformează, dând exemplul unei întâlniri pe marginea proiectului legii educaţiei, în urma căreia ministerul a informat că toţi cei prezenţi la discuţii susţin această lege, nominalizându-l şi pe el printre susţinători. "Avem cea mai bună lege din ultimii ani, realizată de echipa de experţi cei mai buni pe care-i puteam întâlni în sistemul educaţional. Avem o lege care ne oferă de toate. Şi încep cu lucrurile puţine: ne oferă puţine ore, puţine cunoştinţe care să fie aplicate de elevi, puţini profesori şi costuri cât mai mici. De altfel, avem o lege care ne oferă şi multe lucruri. De exemplu, ne va oferi cât de curând mulţi şomeri în sistemul educaţional, multe metodologii. De asemenea, se oferă aceeaşi finanţare ca şi în învăţământul particular. Discutăm despre o mulţime de competenţe care se vor obţine cu cunoştinţe minime şi abilităţi pe măsură. Şi am uitat ceva: de multe discuţii, mai mult formale". Marius Nistor a părăsit sala, precizând că legea este atât de bună, încât trebuie să se grăbească să pregătească greva generală de o zi, din 22 aprilie, şi celelalte acţiuni de protest anunţate. Liderul Federaţiei "Spiru Haret" a mai precizat că legea exclude aproape total sindicatele.

REVOLTA STUDENŢILOR
La rândul său, Cezar Hâj, preşedintele Alianţei Naţionale a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR), a precizat că proiectul legislativ încurajează corupţia la nivelul universităţilor, excluzând aproape total prezenţa reprezentanţilor studenţilor în comisii. "Legea promovează foarte multe taxe universitare. Noi am luptat întotdeauna, ca studenţi, ca în învăţământul de stat gratuit să nu se plătească o serie de taxe. Se plăteşte pentru orice, de la eliberarea unui carnet, la eliberarea oricărui act oficial, la bibliotecă. Situaţia celor care nu au posibilităţi financiare este şi aşa dramatică în România. Legea nu poate face altceva decât să conducă la un învăţământ mai prost, care va deveni un serviciu la fel de prost ca toate celelalte servicii publice din România", a spus Cezar Hâj. De altfel, ANOSR a transmis tot ieri un comunicat în care se arată "stupefiată" de "caracterul total împotriva studenţilor" al ultimei variante de proiect al legii educaţiei, despre care mai precizează că nu oferă garanţii privind sprijin financiar pentru studenţi. În acest context, ANOSR cere demisia ministrului Educaţiei. Preşedintele ANOSR a declarat că studenţii se vor alătura protestelor profesorilor, din 22 aprilie.

AMENDAMENTE.

Ecaterina Andronescu, rectorul Universităţii Politehnice din Bucureşti, a precizat, în cadrul dezbaterii, că este deschisă dialogului constructiv, chiar şi în această etapă, după ce proiectul a fost deja înaintat Parlamentului, fiind aprobat luni de Guvern. "Cred că în această etapă, legea poate fi încă amendată şi sunt extrem de deschisă dialogului din Parlament. Cred că trebuie să fim toţi sensibili la argumentele care să pună în lege acele idei care să sprijine universităţile. Nu vreau să răspund la întrebarea cum s-ar fi dezvoltat universităţile fără autonomie, atât cât este ea, în actuala lege. Rectorii marilor universităţi din Europa au cerut extinderea autonomiei. Nu cred că trebuie să ne întoarcem spre '89. Evident că sunt adepta asumării responsabilităţii publice, dar libertatea academică este cea care ne permite să fim creatori", a precizat fostul ministru al Educaţiei, Ecaterina Andronescu. În afară de autonomia universităţilor, o altă nemulţumire a rectorilor este legată de finanţarea în funcţie de numărul de studenţi (cu 1.800 de euro/student/an), fără a se fi făcut până acum vreun calcul din care să rezulte suma necesară pregătirii în fiecare domeniu.

Proiectul legii educaţiei va fi introdus în procedură de urgenţă pe ordinea de zi a Comisiei pentru Învăţământ din Camera Deputaţilor, urmând ca amendamentele să poată fi depuse până pe 19 aprilie, iar raportul final, până la 26 aprilie. Mâine, liderii celor patru federaţii sindicale din Educaţie se întâlnesc pentru a stabili calendarul protestelor comune. Anton Hadăr, liderul Federaţiei "Alma Mater", a precizat, la sfârşitul întâlnirii, că este posibil ca şi universitarii să se alăture protestelor anunţate pentru 22 aprilie.

×
Subiecte în articol: observator