x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Dezvaluirile lui Munaf din Camp Crooper

Dezvaluirile lui Munaf din Camp Crooper

de Violeta Fotache    |    15 Sep 2006   •   00:00
Dezvaluirile lui Munaf din Camp Crooper

Tinut captiv in fortul Camp Crooper din Bagdad, Mohammad Munaf a po-vestit autoritatilor romane tot ce stia despre afaceri-le partenerului sau Omar Hayssam. Inregistrate audio si video de autoritatile SUA, marturiile lui contin nume importante ale vietii socio-economico-politice care au colaborat cu sirianul sau doar l-au cunoscut. Numele premierului Tariceanu a fost dat la rubrica "relatii foarte bune".

Tinut captiv in fortul Camp Crooper din Bagdad, irakianul Mohammad Munaf a povestit autoritatilor romane tot ce stia despre afacerile partenerului sau Omar Hayssam. Inregistrate audio si video de autoritatile SUA, marturiile lui contin nume importante ale vietii socio-economico-politice care au colaborat in vreun fel cu sirianul sau doar l-au cunoscut. Numele premierului Calin Popescu Tariceanu a fost dat la rubrica "relatii foarte bune".

Orice fapte penale pentru care irakianul Mohammad Munaf ar putea fi condamnat de magistratii romani nu i-ar aduce acestuia mai mult de jumatate din pedeapsa prevazuta de lege. Intr-un "deal" cu autoritatile romane, Munaf, afacerist cu dubla cetatenie irakiana si americana, a cerut sa i se aplice articolul 19 din Legea protectiei martorilor, potrivit caruia, in schimbul informatiilor despre infractiunile comise de alte persoane, cel care le pune la dispozitia autoritatilor judiciare beneficiaza de reducerea pedepsei la jumatate.

INREGISTRARE. Luat in custodie de contingentul american din cadrul Fortelor Coalitiei Multinationale din Irak, Munaf nu a putut fi extradat in Romania, potrivit explicatiilor oferite de ministrul Justitiei, Monica Macovei, intr-un comunicat de presa. Cauza o constituie pozitiile contrare exprimate de autoritatile SUA si de cele irakiene, prin care solicitarea noastra a fost pasata de la un stat la altul. S-a pus in discutie varianta audierii sale in Irak si, la proces, prin videoconferinta. De ce nu si in Romania? Un posibil raspuns ar putea fi faptul ca el a oferit informatii importante pentru identificarea si anihilarea retelei de trafic international de armament in care sunt implicati si cetateni romani. Audierea lui s-a petrecut chiar la fortul Camp Crooper, imediat dupa ce a fost arestat in Irak, pentru implicare in rapirea jurnalistilor romani la Bagdad. Autoritatile americane au inregistrat atat audio, cat si video toate convorbirile cu irakianul.

SPIONUL OMAR. Munaf a povestit (potrivit surselor noastre) ca Omar Hayssam stia ca era monitorizat de serviciile secrete americane. Sirianul stia ca era filat "pentru spionaj impotriva Statelor Unite ale Americii". Americanii il "supravegheau special", avandu-l ca suspect si pentru finantarea unor celule teroriste care actionau impotriva SUA. Munaf a spus ca perchezitia "cu cantec" facuta acasa la Omar Hayssam "a fost executata la presiunile" serviciilor secrete americane.

RELATII CORDIALE. Printre cei nominalizati ca persoane care au avut relatii cu Omar Hayssam se afla si premierul Calin Popescu Tariceanu. Despre el, Munaf a povestit ca l-a cunoscut de dinainte de 1989, din studentia la Facultatea de Constructii Bucuresti, pe vremea cand Tariceanu era asistent universitar. Ii spuneau "dom’ profesor" si aveau relatii bune. "Foarte bune. Mai mult decat cordiale." Relatiile lui Omar cu Ion Iliescu si membri marcanti ai PSD, dar si ai altor partide politice nu lipsesc din marturiile irakianului Munaf.

DESPAGUBIRI PENTRU IMAN-T
Omar Hayssam (foto) ar fi fugit din Romania, potrivit DIICOT, la data de 30 iunie, cu nava armatorului Mustafa Tartousi, Iman-T. La intoarcerea in tara, vasul a fost sechestrat de autoritatile romane si se afla si in prezent sub puterea acestei masuri. Astazi se va judeca la Curtea de Apel Constanta problema sechestrului navei Iman-T. Pana la o solutie a justitiei, proprietarul si agentul vasului, precum si proprietarii marfurilor de pe nava si-au anuntat intentia de a da in judecata statul roman pentru recuperarea prejudiciului creat in urma sechestrarii navei, informeaza Mediafax, citandu-l pe avocatul Ionel Hasoti. Potrivit avocatului, procurorul care se ocupa de cazul fugii lui Omar a pus sechestru pe vas, dar nu a numit si un custode al acestuia. "Pana acum nu am vrut sa facem foarte mult taraboi si nu am vrut sa punem presiune asupra procurorului Ciprian Nastasiu. L-am lasat sa reflecteze si mai ales l-am lasat sa citeasca. Dar a trecut o luna, si domnia sa nu a dat semne ca isi da seama de consecintele sechestrarii unei nave de asemenea dimensiuni, incarcata cu marfa", a spus Hasoti.
×
Subiecte în articol: observator omar omar hayssam munaf