x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator DIICOT: Copiii germani abuzați sunt sub protecție socială. Patru persoane reținute

DIICOT: Copiii germani abuzați sunt sub protecție socială. Patru persoane reținute

28 Aug 2019   •   16:05
DIICOT: Copiii germani abuzați sunt sub protecție socială. Patru persoane reținute

În dosarul copiilor străini  supuși la rele tratamente printr-un așa-zis program de reeducare desfășurat la Vișeul de Sus, în județul Maramureș, procurorii DIICOT au reținut patru persoane, printre care și un cetățean german. Și alți membri ai grupării care a obligat minorii să presteze muncă forțată în gopodăriile unor localnici urmează să fie arestați. O parte dintre minorii abuzaţi au fost identificaţi şi încredinţaţi spre instituţionalizare temporară Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţie a Copilului Maramureş.

Grupul infracțional era alcătuit din opt persoane, dintre care doi cetățeni germani. Aceștia au adus, în perioada 2014-2019, mai mulți tineri din Germania, cu vârste între 12 și 18 ani, pentru a desfășura activități autorizate de servicii educative în scopul recuperării și reintegrării sociale, pe baza unor programe și proiecte. În realitate însă, copiii au fost lipsiți de libertate și li s-a interzis să comunice cu familiile din țara lor, dar și cu alte persoane și autorități române. Au fost supuși la munci epuizante în mai multe gospodării ale unor locuitori din județul Maramureș, care făceau parte din anturajul suspecților, au fost închiși într-un fel de arest, ținuți în frig și ploaie. Minorii au fost bătuți constant, au suferit de foame, li s-au aplicat tratamente medicale intruzive împotriva voinței lor. Unii dintre aceștia au încercat să se sinucidă din cauza acestui regim. 

Programul social se numea "Projekt Maramureş" și era finanțat de către statul german, fondat și coordonat de către suspectul de aceeași naționalitate. Furnizor acreditat este o asociație cu sediul în Baia Mare, cu licență de funcționare eliberată de Ministerul Muncii și valabilă pentru o perioadă de 5 ani, între 2016-2020. Se pare însă că fundația avea doar un rol formal în derularea proiectului respectiv. 

În programele oficiale ale proiectului sunt prevăzute în scop de reabilitare mai multe activităţi recreative, menite să stimuleze dorinţa de linişte şi de integrare a tinerilor, de regulă în mijlocul naturii, beneficiind de educaţie multidisciplinară prin intermediul unor specialişti în pedagogie, psihologie şi diverse activităţi lucrative. Cu toate astea, minorilor li s-au confiscat actele de identitate și bunurile personale și au fost supuși unor metode dure și brutale de reeducare, după cum precizdează DIICOT. În plus, de fondurile provenite de la statul german au beneficiat membrii grupului prin mai multe metode ilicite. 
 

AGERPRES

×
Subiecte în articol: sclavie copii diicot