x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator DIICOT: Crimele de la Constanţa, caz unic în România

DIICOT: Crimele de la Constanţa, caz unic în România

17 Ian 2010   •   00:00

Cazul privind modul în care patru persoane au fost sedate apoi îngropate de vii sau aruncate în Canalul Dunăre-Marea Neagră este unic, potrivit anchetatorilor DIICOT, care susţin că "aşa ceva nu a mai existat în România".



Procurorul Laurenţiu Bratosin de la Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) Constanţa a declarat, sâmbătă, într-o conferinţă de presă, că modul de operare al grupării anchetate pentru infracţiuni economice şi asasinarea unor persoane este neobişnuit. "Nu a mai existat aşa ceva în România, cel puţin din 1989 până acum. Şi nu cred că înainte ... Atât prin faptul că au fost omorâţi patru oameni de aceleaşi persoane, cât şi prin modul de coordonare a acţiunilor", a spus procurorul Bratosin, citat de Mediafax. Procurorul şef a spus că în acest caz au fost reţinute două persoane, Valentin Şlepac şi Adrian Grigoraş, pentru 24 de ore, instanţa urmând să se pronunţe asupra arestării lor.

Şlepac şi Grigoraş au recunoscut anchetatorilor faptul că Sergiu Băhăian - patronul clubului Gloria Buzău şi fost patron al firmei Sabina Product, implicată într-un amplu scandat financiar în 1995 - a fost cel care a avut iniţiativa asasinatelor. Victimele grupării conduse de Băhăian - patru bărbaţi, primul fiind ucis în 2006 Victimele grupării infracţionale conduse de Sergiu Băhăian sunt patru bărbaţi, primul dintre ei, Lucian Cernat, fiind omorât în anul 2006, când a fost aruncat în Dunăre, a declarat şeful DIICOT Constanţa, Luarenţiu Bratosin. Potrivit sursei citate, victimele sunt Lucian Cernat, Emilian Leonte, Ionel Ulezu şi Petrică Captalan, primii ucişi fiind Cernat şi Leonte.

Lucian Cernat a fost ucis în anul 2006, fiind aruncat în Dunăre de pe podul rutier de la Cernavodă, după ce iniţial a fost sedat şi adus în stare de ebrietate. Emil Leonte a fost omorât în anul 2008, cu mai multe lovituri de ciocan în cap, cadavrul acestuia fiind aruncat în canalul Dunăre-Marea Neagră. Ionel Ulezu a fost omorât tot în anul 2008, fiind îngropat de viu după ce fost sedat şi adus în stare de ebrietate. Cadavrul său a fost găsit într-o curte din satul Măgura, comuna Cerchezu, judeţul Constanţa, într-o groapă de aproximativ doi metri adâncime, sub o placă de beton deasupra căreia era construit un WC. Petrică Captalan a fost omorât în 2008, după ce a fost lovit în cap cu o bâtă şi îngropat imediat într-o groapă, la aproximativ un metru adâncime, deasupra cadavrului fiind pusă o placă din beton astupată cu pământ.

Şeful DIICOT Constanţa a spus că este posibil să fi existat şi alte victime ale liderilor acestei reţele, însă nu există această certitudine.

Victimele făceau parte din gruparea infracţională specializată în fraude macro-economice, care acţiona în Constanţa, Ialomiţa şi Bucureşti şi le revenea o foarte mică parte din beneficiu, iar probabil că la un moment dat cei patru au ridicat pretenţii financiare, astfel că şefii grupării au decis să îi lichideze, a mai spus sursa citată. Prejudiciul produs de gruparea condusă de Sergiu Băhăian se ridică la aproximativ 800.000 de euro. Bratosin a declarat că gruparea infracţională a fost iniţiată de Sergiu Băhăian şi de Valentin Şlepac, iar la aceasta au aderat Adrian Grigoraş, Lucian Cernat, Emilian Leonte, Ionel Ulezu, Petrică Captalan, Piciog Marin şi Piciog Petre. Pe numele unor membri ai grupării au fost înfiinţate sau preluate aproximativ 40 de societăţi comerciale cu diverse obiecte de activitate.

Conform sursei citate, prin intermediul acestor firme au fost făcute o serie de operaţiuni comerciale constând în principal în achiziţii de mărfuri care erau achitate cu instrumente de plată fără acoperire în bancă, în obţinerea în mod fraudulos a unor finanţări prin gajarea aceluiaşi bun în mai multe rânduri, la diverse bănci, precum şi în achiziţionarea în leasing a unor autoturisme. În acest mod a fost realizat un prejudiciu total de aproximatibv 800.000 de euro. Pe numele unora dintre membrii grupării mai există dosare penale. Astfel, Valentin Şlepac a fost trimis în judecată de DNA pentru evaziune fiscală, iar Sergiu Băhăian este cercetat de DIICOT Ialomiţa în alt dosar.

Conform şefului DIICOT Constanţa, acest caz a fost investigat în paralel de Parchetul Tribunalului Constanţa, care a cercetat infracţiunile economice, şi de procurorii DIICOT, care au anchetat crimele comise la iniţiativa lui Bahaian. Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) anchetează modul în care patru persoane au fost ucise prin cruzimi, fiind obligate să ingereze alcool şi pastile de diazepam, apoi au fost îngropate de vii sau aruncate în Canalul Dunăre-Marea Neagră.

×
Subiecte în articol: observator