x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator DIICOT, despre legea cartelelor telefonice prepay: satisface toate criteriile de constituţionalitate

DIICOT, despre legea cartelelor telefonice prepay: satisface toate criteriile de constituţionalitate

de Agerpres    |    15 Sep 2014   •   16:31
DIICOT, despre legea cartelelor telefonice prepay: satisface toate criteriile de constituţionalitate

Procurorul şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT), Alina Bica, a înaintat, luni, la Curtea Constituţională a României (CCR), punctul de vedere al DIICOT referitor la sesizarea formulată de Avocatul Poporului cu privire la Legea privind identificarea utilizatorilor de cartele telefonice prepay.

Potrivit unui comunicat al DIICOT, în sesizarea de neconstituţionalitate, Avocatul Poporului arată faptul că prin adoptarea acestei legi se încalcă prevederile art. 1 alin. (5), art. 26, art. 53 alin. 2 şi art. 147 alin. 4 din Constituţia României.

"DIICOT consideră neîntemeiate criticile formulate de Avocatul Poporului, subliniind că legea satisface toate criteriile de constituţionalitate pentru a putea fi pusă în vigoare având caracterul unei legi previzibile şi accesibile", susţine DIICOT.

Pe 9 iulie, Avocatul Poporului (AP) a sesizat Curtea Constituţională (CCR) cu o obiecţie de neconstituţionalitate având ca obiect Legea pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 111/2011 privind comunicaţiile electronice, pe motiv că această lege contravine unor prevederi constituţionale.

În opinia Avocatului Poporului, legea contravine prevederilor art. 1 alin. (5), art. 26, art. 53 alin. (2) si art. 147 alin. (4) din Constituţia României, deoarece soluţia legislativă referitoare la obligaţia de a stoca datele cu caracter personal pentru o perioadă de 6 luni de la data reţinerii acestora este afectată de un viciu de constituţionalitate din perspectiva considerentelor reţinute în Decizia Curţii Constituţionale nr. 1258/2009.
Totodată, AP apreciază că legea privind comunicaţiile electronice aduce atingere principiului garantării şi ocrotirii vieţii intime familiale şi private de către autorităţile publice şi principiului proporţionalităţii prevăzut expres de art. 53 alin. (2) din Constituţie.

De asemenea, instituţia subliniază că legea pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 111/2011 nu reglementează criteriile obiective pe baza cărora trebuie stabilită durata stocării datelor cu caracter personal, astfel încât să fie garantată limitarea sa la strictul necesar.

În acest sens, se consideră că legea criticată nu prevede garanţii suficiente care să permită asigurarea unei protecţii eficiente a datelor faţă de riscurile de abuz, precum şi faţă de orice accesare şi utilizare ilicită a datelor cu caracter personal.

Camera Deputaţilor a adoptat, în iulie, cu 195 de voturi "pentru", 20 de voturi "împotrivă" şi 75 de abţineri, iniţiativa legislativă care obligă deţinătorii de cartele telefonice preplatite (prepay) să-şi prezinte datele personale de identificare.

×
Subiecte în articol: cartela buletin cartelă prepay diicot