x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Din 2013, conducerea fără permis a mopedelor - faptă penală

Din 2013, conducerea fără permis a mopedelor - faptă penală

17 Sep 2012   •   15:29

Plenul Senatului a aprobat astazi proiectul de lege initiat de Guvern care propune modificarea Codului rutier, in sensul introducerii permiselor de conducere pentru mopede. Aceasta inseamna ca, pe viitor, conducerea fara permis a acestui tip de vehicul va fi fapta penala.Guvernul a explicat ca urmareste, astfel, reducerea numarului de accidente si a consecintelor accidentelor de circulatie in care sunt implicati conducatorii de mopede, tricicluri si motociclete.

"In ultimii doi ani, numai conducatorii de mopede au produs 5.201 evenimente rutiere in urma carora si-au pierdut viata 242 de persoane, iar alte 5.733 au suferit vatamari corporale. Situatia este favorizata de legislatia rutiera actuala, care permite conducerea mopedelor fara permis de conducere obtinut in urma sustinerii unui examen', se arata in documentul amintit.

Proiectul vizeaza, incepand cu data de 19 ianuarie 2013, reglementarea varstei minime pentru obtinerea permisului de conducere astfel: pentru categoriile A2, B, BE, C1 si C1E, 18 ani impliniti; pentru categoriile AM, A1 si B1 - 16 ani; 20 de ani si o experienta de cel putin doi ani de conducere a motocicletelor din categoria A2 sau cel putin 24 de ani, pentru motocicletele din categoria A.

De asemenea, pentru categoriile C, CE, D1 si D1E, precum si pentru triciclurile cu motor cu putere de peste 15 kW, varsta minima pentru obtinerea permisului este de 21 ani, in timp ce pentru categoriile D si DE, este de 24 de ani. Proiectul de lege vizeaza corelarea actualei legislatii cu prevederilor directivelor europene in domeniul circulatiei pe drumurile publice, a caror aplicare urmeaza a se realiza incepand cu data de 19 ianuarie 2013.

Proiectul de lege a primit un raport de admitere cu amendamente din partea senatorilor din Comisia pentru administratie publica, care a fost aprobat de plenul Senatului cu 90 de voturi pentru si trei voturi impotriva. Astfel, proiectul a fost adoptat de plenul Senatului cu 84 de voturi pentru, doua voturi impotriva si trei abtineri. Legea are un caracter organic, iar Senatul este prima Camera sesizata in acest caz. "Incepand cu 19 ianuarie 2013, si este importanta chestia asta, celor pe care ii vom depista conducand mopede fara permis de conducere- orice fel de categorie – le vom intocmi dosare penale. Noi am apreciat sa incepem de acum din septembrie, si in ideea ca si scolile de soferi sa se pregateasca pentru acest tip de examen.

Stiu ca la nivelul Directiei Regim Permise exista deja un proiect de metodologie privind examinarea in vederea obtinerii permisului de conducere pentru mopede. Ori noi incercam sa transmitem si lumea trebuie sa stie ca daca vor sa conduca mopede nu vor mai trebui sa aiba numai atestatul de la o scoala de soferi cum ca cunosc regulile de circulatie. Va fi nevoie, conform legii, sa aiba permis de conducere AM. Este directiva 2006/126 a UE, cu aplicabilitate in 19 ianuarie 2013, iata ca sunt sase ani de atunci', a declarat Lucian Dinita, intr-un interviu acordat Jurnalului National.

×