România rămâne pe primul loc în Uniunea Europeană la incidenţa tuberculozei (TB), inclusiv la copii, iar medicii responsabili cu tratarea acestei maladii grave cer susţinere din partea autorităţilor prin creşterea bugetului alocat programului naţional pentru controlul TB.
„Fiecare al doilea bolnav cu tuberculoză din UE provine din România“, spune dr. Gilda Popescu, managerul Institutului „Marius Nasta“. „În prezent, 30.000 de pacienţi sunt în tratament antituberculos (...) În UE, România deţine locul unu încă din anul 2007, aderarea la UE, şi până în prezent, înregistrând valori de 4,5 ori mai mari decât restul ţărilor UE. La numărul de cazuri de tuberculoză multidrog rezistentă (TB MDR), România este campioană”, a spus dr. Gilda Popescu.
În acest context, medicii spun că au nevoie de susţinere printr-o finanţare adecvată şi neîntreruptă a programului de control al TB. Pentru anul în curs, în strategia naţională de sănătate 2015-2020, elaborată de medicii români împreună cu OMS, se estima că este nevoie de un buget de 60 de milioane de euro pentru acest program naţional. Cu toate acestea, „în 2015, Guvernul României a asigurat aproximativ 4,5 milioane de euro. Am mai avut proiectele cu finanţare externă, proiecte cu fonduri norvegiene de 12 milioane de euro şi 8 milioane de euro fondurile globale comune. Rămâne un decalaj foarte mare între valoarea necesară şi suma cu care a fost finanţat programul”, atrage atenţia Popescu.
S-au înregistrat însă şi progrese: „Până acum au fost doar două laboratoare cu diagnostic rapid. Dacă acum sunt 18, nu putem decât să fim bucuroşi. Sigur, ne dorim mai multe, în fiecare judeţ ar trebui să fie un astfel de laborator”, a spus, pentru Jurnalul Naţional, dr. Marius Dumitru, preşedintele Asociaţiei Române a Bolnavilor de Tuberculoză.
Cele mai multe cazuri de tuberculoză se regăsesc în judeţele Dolj, Galaţi, Teleorman, Mehedinţi, iar cele cu incidenţa cea mai mică sunt Harghita şi Covasna
Medicii spun că, prin metodele convenţionale de diagnostic, testarea sensibilităţii la antibiotice , absolut necesară stabilirii tratamentului corect, durează până la 100 de zile.