x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator România va permite din nou zborurile cu MiG-21 LanceR, pentru o perioadă de un an

România va permite din nou zborurile cu MiG-21 LanceR, pentru o perioadă de un an

24 Mai 2022   •   21:38
România va permite din nou zborurile cu MiG-21 LanceR, pentru o perioadă de un an
Sursa foto: Hepta

Activitatea de zbor cu aeronavele MiG-21 LanceR se reia pentru o perioadă de aproximativ un an, a anunțat marți ministrul Apărării Vasile Dîncu.

„În baza hotărârii Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT) pentru aprobarea memorandumului , activitățile de zbor cu aeronavele MiG-21 LanceR din dotarea Forțelor Aeriene Române au fost reluate începând de luni, 23 mai, pentru o perioadă de aproximativ un an”, a anunțat marți seara ministrul Vasile Dîncu.

Potrivit acestuia, aeronavele MiG-21 LanceR vor fi întrebuințate, până la data de 15 mai 2023, exclusiv pentru executarea misiunilor specifice Serviciului de Luptă Permanent Poliție Aeriană și pentru menținerea antrenamentului de zbor al piloților selecționați în scopul continuării utilizării acestui tip de aeronavă.

După această dată, aeronavele MiG-21 LanceR urmează să fie scoase din serviciul Forțelor Aeriene Române.

„În același timp, au fost dispuse măsuri pentru accelerarea demersurilor în vederea achiziționării celor 32 de aeronave F-16 din Norvegia, care vor constitui, în perioada următoare, încă două escadrile în cadrul Forțelor Aeriene Române. Proiectul legii de aprobare a acestei achiziții a parcurs etapa de transparență legislativă și se află în circuitul de avizare, urmând a fi prezentat Parlamentului României în cel mai scurt timp”, mai arată ministrul Apărării.

De asemenea, Forțele Aeriene Române vor dispune măsuri de inițiere a demersurilor pentru programul de înzestrare cu aeronave de generația a V-a.

MApN a decis în luna aprilie să suspende toate zborurile cu avioanele MiG-21 LanceR din cauza accidentelor în care au fost implicate aceste aeronave.

„Măsura a fost luată având în vedere incidența considerabilă a evenimentelor și accidentelor de aviație înregistrate pe timpul exploatării aeronavelor MiG-21 LanceR, soldate cu mai multe victime și aeronave avariate sau distruse, în scopul îmbunătățirii siguranței aeronautice și pentru prevenirea producerii evenimentelor și accidentelor de aviație prin reducerea riscurilor asociate defecțiunilor tehnice”, a anunțat atunci MApN.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: Vasile Dîncu