x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Scriitorul și omul de teatru, Dinu Săraru s-a stins din viață la 92 de ani

Scriitorul și omul de teatru, Dinu Săraru s-a stins din viață la 92 de ani

de Redacția Jurnalul    |    02 Mar 2024   •   17:09
Scriitorul și omul de teatru, Dinu Săraru s-a stins din viață la 92 de ani

Dinu Săraru a murit în această după amiază, la Spitalul Universitar din București, la vârsta de 92 de ani. Scriitorul a avut alături în ultimele sale clipe pe soția sa, Viviana și pe fiicele sale, Ruxandra și Alexandra.

Acesta a fost director de teatru, dramaturg, eseist, publicist, romancier și scriitor român și membru al Uniunii Scriitorilor din România. Mai exact Dinu Săraru a fost directorul Teatrului Național, Teatrului Mic și Teatrului foarte Mic din București, scrie Antena3CNN

”Dinu Săraru, scriitor, publicist, dramaturg, om de teatru și fost director al Teatrului Național s-a stins din viață sâmbătă după-amiază, la vârsta de 92 de ani”, se arată pe pagina de Facebook a Teatrului Național ”I.L.Caragiale”.

Dinu Săraru debutat în proză în „Gazeta literară” cu o povestire în 1963, apoi editorial în 1974 cu romanul „Niște țărani”. S-a impus cronicar teatral trei decenii la Radio și în presa scrisă, intervențiile sale fiind antologate editorial în două cărți „Teatru românesc și interpreți contemporani” și „Al 3-lea gong”, scrie sursa citată.

Dinu Săraru a fost distins cu numeroase premii literare și artistice și premiul Academiei Române. A fost membru al Academiei Oamenilor de Știință din România și director fondator al „Magazinului actualității culturale românești CLIPA”. A creat revista „Noi”, a fost directorul general al cotidianului „Universul românesc”, a creat revista „Renașterea civilizației rurale românești”, a creat Fundația Națională pentru Civilizație Rurală „Niște țărani”, primul Festival Internațional Eco-Etno-Folk Film, Universitatea Țăranească „D. Gusti” și primele echipe de cercetare sociologică de după război.

După romanele semnate de Dinu Săraru au fost făcute patru filme și patru piese de teatru.

Anunțul morții lui Dinu Săraru apare și pe pagina de Facebook a lui Nicu Alifantis.

”Ne-a părăsit Dinu Săraru lăsând în urma sa un mare gol în cultura românească. Vă voi păstra mereu în suflet, domnule Dinu Săraru”, a scris muzicianul.

 

 

 

 

×
Subiecte în articol: dinu sararu moarte