Stoparea acordării de stimulente pentru funcţionarii din minsterele Muncii şi de Finanţe a fost anunţată de Traian Băsescu încă de la 3 septembrie, la învestirea miniştrilor numiţi după remaniere.
Acesta e practic primul ordin dat lui Gheorghe Ialomiţianu, încă din ziua numirii lui ca ministru Finanţelor. Şi, dacă-i ordin - cu plăcere! Ialomiţianu a executat ceea ce i s-a trasat de la Cotroceni, devenind ca şi ministrul Muncii, Ioan Botiş, slujnicuţele lui Traian Băsescu.
La 3 septembrie, la ceremonia de depunere a jurământului de noii miniştri, şeful statului declara: "Şi dacă vorbim de solidaritate, vreau să fac câteva observaţii, mai ales că un nou ministru de Finanţe, un nou ministru al Muncii se instalează în fotolii începând de astăzi. (...) Mi-a fost foarte greu să înţeleg sau să accept ceea ce s-a întâmplat luna trecută. Plata stimulentelor pentru cei din Ministerul de Finanţe şi pentru cei din Ministerul Muncii, ca şi cum Finanţele realizaseră veniturile în bugetul de stat, iar Ministerul Muncii eliminase munca la negru. (...) De aceea vă cer ferm, celor doi miniştri, să nu repetaţi eroarea de sfidare a opiniei publice care s-a petrecut luna trecută la acele două ministere".
Directivele lui Traian Băsescu sunt însă literă de lege pentru Guvern şi parlamentarii PDL, chiar dacă duc la situaţii absurde. Spre exemplu, după ce Traian Băsescu a susţinut egalizarea vârstei de pensionare, Guvernul a introdus în proiectul Legii pensiilor 65 de ani ca vârstă unică de ieşire la pensie, iar parlamentarii PDL au recurs la fraudă pentru a-l vota aşa cum l-a primit de la Guvern. Acum aceiaşi parlamentari sunt nevoiţi să rediscute legea şi să diferenţieze condiţiile de pensionare pentru femei şi bărbaţi.
La 6 mai 2010, şeful statului anunţa, tot în numele Guvernului, măsuri dure de austeritate printre care şi reducerea salariile bugetarilor cu 25%. Au fost aplicate întocmai de Guvernul-marionetă. Cum şeful statului a atenţionat tot atunci că sunt prea mulţi pensionari pe caz de boală, Mihai Şeitan şi apoi Ioan Botiş - miniştri ai Muncii - au pornit numaidecât la verificarea dosarelor de pensii de invaliditate.
Cum obţine Traian Băsescu obedienţa totală a Guvernului? Cu biciul, nu cu zăhărelul. A spus-o chiar el într-o emisiune televizată, la 12 aprilie 2010, la B1 TV. "O să-i chem la mine, fiindcă văd că nu merge cu gentileţea. Din statisticile studiate de mine nu rezultă că s-au făcut disponibilizări reale în sectorul bugetar. Poate nu m-am uitat eu bine şi-mi vor explica ei mai multe", a dezvăluit şeful statului modul în care îşi tratează miniştrii.