Agenţia Naţională de Integritate a constatat existenţa stării de incompatibilitate în cazul lui Marcel Ghiţă, director general în cadrul Ministerului Finanţelor Publice - Unitatea Centrală de Armonizare pentru Auditul Public Intern.
Potrivit unui comunicat al ANI, în perioada exercitării funcţiei publice de conducere de director general, a desfăşurat, în calitate de formator, activităţi remunerate în domenii de activitate din sectorul privat, în baza unor contracte de prestări servicii care sunt în legătură directă sau indirectă cu atribuţiile exercitate ca funcţionar public, potrivit fişei postului.
În urma activităţii de evaluare, a rezultat faptul că GHIŢĂ MARCEL a prestat servicii pe baza unor contracte încheiate cu societăţi comerciale care organizează cursuri de formare profesională, respectiv S.C. K.S.C. TRAINING PLOIEŞTI S.R.L. şi S.C. CADET TRAINING S.R.L., societăţi comerciale care nu pot fi asimilate unităţilor de învăţământ prevăzute de Legea nr. 1/2011(Legea educaţiei naţionale).
Astfel, acesta a încălcat dispoziţiile art. 96, alin. (1) din Legea nr. 161/2003, potrivit cărora „Funcţionarii publici[…] pot exercita funcţii sau activităţi în domeniul didactic, al cercetării ştiinţifice, al creaţiei literar-artistice. Funcţionarii publici […] pot exercita funcţii în alte domenii de activitate din sectorul privat, care nu sunt în legătură directă sau indirectă cu atribuţiile exercitate ca funcţionar public […] potrivit fişei postului”.
Persoana evaluată a fost informată despre declanşarea procedurii de evaluare, elementele identificate, precum şi drepturile de care beneficiază – de a fi asistat sau reprezentat de un avocat şi de a prezenta date sau informaţii pe care le consideră necesare, personal ori prin transmiterea unui punct de vedere scris. Persoana evaluată a depus la dosarul de evaluare un punct de vedere în exercitarea dreptului la apărare.
„Fapta persoanei cu privire la care s-a constatat […] încălcarea obligaţiilor legale privind […] starea de incompatibilitate constituie abatere disciplinară şi se sancţionează potrivit reglementării aplicabile demnităţii, funcţiei sau activităţii respective […]”.
„Persoana […] faţă de care s-a constatat […] starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcţie sau o demnitate publică […] pe o perioadă de 3 ani de la data eliberării, destituirii din funcţia ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului. Dacă persoana a ocupat o funcţie eligibilă, nu mai poate ocupa aceeaşi funcţie pe o perioadă de 3 ani de la încetarea mandatului”.
Agenţia Naţională de Integritate îşi exercită atribuţiile cu respectarea principiilor legalităţii, confidenţialităţii, imparţialităţii, independenţei operaţionale, celerităţii, bunei administrări, precum şi al dreptului la apărare.