Surse judiciare au declarat pentru Mediafax că niciuna dintre cele şase persoane nu deţine vreo funcţie la Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri ori la Ministerul Economiei.
Toţi cei reţinuţi pentru 24 de ore au fost duşi în arestul central al Poliţiei Capitalei.
La audieri au fost aduse joi o sută de persoane, între care angajaţi ministeriali, după ce anchetatorii au descins la locuinţele a 50 de suspecţi şi la sediile societăţile acestora din Bucureşti, Ilfov, Călăraşi şi Giurgiu.
UPDATE 14:00 - Depozitele sunt în siguranţă
Scandalul fraudelor bancare estimate la 22 de milioane de euro se referă la credite şi nu la depozitele din bănci. Asta înseamnă că economiile populaţiei şI firmelor nu sunt în nici un fel afectate sau implicate în acest scandal. Fondul de Garantare a Depozitelor în Sistemul Bancar (FGDB) a anunţat că depozitele bancare “sunt în siguranţă”, iar instituţia nu are conexiuni cu Fondul Naţional de Garantare pentru IMM, implicat în anchetele DIICOT. “Anchetele referitoare la posibilele acuzaţii de fraudă în sistemul de acordare a creditelor nu se referă la activitatea de garantare a depozitelor bancare. Fondul de Garantare a Depozitelor în Sistemul Bancar (FGDB) este o instituţie independentă, persoană juridică de drept public, al cărui obiect de activitate nu are nicio legătură cu activitatea de creditare. Fondul de Garantare a Depozitelor în Sistemul Bancar (FGDB) este o instituţie diferită de Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM)”, a precizat directorul Fondului de Garantare a Depozitelor în Sistemul Bancar, Eugen Dijmărescu, într-un comunicat remis redacţiei.
UPDATE 13:55 - BCR şi BRD colaborează cu autorităţile iar activitatea curentă nu este afectată
Activitatea celor trei bănci implicate în scandalul creditelor nu este afectată. Toate operaţiunile se desfăşoară normal. "Astăzi, 1 noiembrie 2012, BRD - Groupe Société Générale a luat cunoştinţă de o acţiune întreprinsă de procurori ai DIICOT. (…) Activitatea BRD nu este afectată de acest eveniment şi BRD rămâne la dispoziţia autorităţilor pentru a furniza orice informaţie necesară legată de acest caz", se arată într-un comunicat transmis de bancă. În investigaţie apare şi numele directorului general adjunct al instituţiei de credit, Claudiu Cercel, reprezentanţii băncii menţionând că vor furniza autorităţilor orice informaţie necesară.
Pe de altă parte, reprezentanţii Băncii Comerciale Române (BCR) spun că au sesizat Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT), în trimestrul II din 2012, cu privire la existenţa unor falsuri în dosarele de credit a 4 firme din Călăraşi, Olteniţa şi Bucureşti.
“Cei câţiva salariaţi ai băncii implicaţi în aceste cazuri au fost concediaţi. Banca a depus plângeri penale împotriva acestora şi a altor persoane din afara băncii. Banca îşi continuă activitatea normal, ca principal finanţator al economiei româneşti. Eventualele prejudicii vor fi recuperate după finalizarea cercetărilor”, se artă într-un comunicat de presă, citat de Agerpres.
UPDATE 12:40
Aurel Șaramet, directorul Fondului Național de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri, a fost suspendat din funcție.
Procurorii D.I.I.C.O.T. au efectuat, în această dimineață, un număr de 50 de percheziţii la sediile unor societăți comerciale din municipiul Bucureşti şi judeţele Ilfov, Călăraşi şi Giurgiu, precum și la domiciliul unor persoane suspectate că fac parte dintr-un grup infracţional organizat, specializat în săvârşirea infracţiunilor de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave şi spălarea banilor.
Învinuiţii din dosar sunt acuzaţi că ar fi obţinut, în mod ilegal, de la Ministerul Economiei, Comerţului si Mediului de Afaceri, in baza unor documente falsificate, finanţarea unor proiecte de achiziţii utilaje, prin intermediul unor societati comerciale controlate de către liderii grupării, se arată într-un comunicat DIICOT.
Printre cei învinuiţi se numără vicepreşedintele BRD, Cercel - Duca Alexandru Claudiu, Aurel Şaramet, director al Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri, Mihai Grigoroiu, director general adjunct în ministerul Economiei, responsabil pe Programul operaţional "Creşterea competitivităţii", Roşu Cătălin Ionuţ şi Atanasiu Andrei, angajaţi în cadrul Ministerului Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri, şi Diaconescu Florian Dragoş, general SIE în rezervă.
"Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism - Serviciul Teritorial Bucureşti şi Biroul Teritorial Călăraşi, împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul BCCO Bucureşti au procedat la destructurarea unui grup infracţional organizat, constituit din 48 de persoane, specializat în săvârşirea infracţiunilor de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave şi spălarea banilor. În acest sens, la data de 1 noiembrie 2012, procurorii DIICOT au efectuat un număr de 50 de percheziţii domiciliare la locuinţele învinuiţilor precum si la sediile unor societati comerciale din municipiul Bucureşti şi judeţele Ilfov, Călăraşi şi Giurgiu", se arată într-un comunicat al Direcţiei.
Potrivit sursei citate, în perioada 2010-2012, membrii grupului infracţional organizat, sub coordonarea liderului Daniel Ruse - au realizat beneficii financiare substanţiale prin săvârşirea de fraude bancare, respectiv obţinerea sau încercarea de a obţine un număr de 40 de credite de la 16 unităţi bancare de pe teritoriul României, prin utilizarea unor documente falsificate.
Valoarea totală a prejudiciului cauzat prin activitatea infracţională este estimată la suma de 22 milioane de Euro.
La sediul Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Bucureşti vor fi aduse 100 de persoane in vederea audierii, urmând ca după finalizarea audierilor sa fie dispuse masurile legale în cauză.
Suportul tehnic şi informativ al operaţiunii a fost asigurat de către SRI.
Una dintre aceste bănci este Banca Română de Dezvoltare, acolo de unde procurorii DIICOT ridică documente importante pentru această anchetă, informeaza România TV.
"Este aproape de necrezut. Trăim un episod pe care l-au trăit alte bănci din Uniune Europeană anii trecuţi, odată cu criza. Am auzit de fel de fel de fraude masive. Niciun sistem nu este perfect şi de data acesta observăm căşi sitemul bancar din România este pătruns de acest microb, care iată îl regăsim la companiile de stat sub formă de corupţie, îl găsim şi în zona bancară. Nu cred că se pune problema de pe securitate bancară, se pune problema de deontologie morală", a declarat Ionel Blănculescu, analist economic, la România TV.
Citește pe Antena3.ro