100.000 de euro! Atât costă anul acesta vorbăria directorilor pe telefon la Societatea Naţională a Lignitului Oltenia (SNLO). Compania a anunţat achiziţionarea unui pachet de telefonie care să coste peste 400.000 de lei. Ce-i drept, o valoare de două ori mai mică decât anul trecut, când pentru comunicarea telefonică, SNLO a plătit 350.000 de euro.
Anul acesta, directorii din compania de lignit a statului trebuie să vorbească mai puţin la telefon, astfel încât să se încadreze în valoarea de 100.000 de euro faţă de 350.000 de euro, cât au vorbit anul trecut. La 5 martie se decide care este societatea de telefonie ce va câştiga licitaţia. Potrivit anunţului de licitaţie postat pe SEAP de SNLO, contractul are o durată de un an şi intră în vigoare la 1 aprilie. Pachetul telefonic presupune, pe lângă un abonament individual de la subunităţile SNLO, şi unul de telefonie mobilă. Astfel, directorii vor împărţi, lunar, 75.000 de minute între ei, 20.000 de sms-uri, precum şi zeci de mii de minute în alte reţele de telefonie mobilă, fixă şi internaţională.Nici cheltuiala pentru închirierea limuzinelor de lux cu tot cu şofer pentru transportul directorilor în carieră nu a fost înlăturată, chiar dacă-i an de criză. Tot 100.000 de euro se plăteşte şi pentru confortul directorilor dintr-o exploatare minieră.
O altă facilitate a directorilor din minerit este transportul în carieră, care se face cu maşini de lux şi şofer închiriat pentru care SNLO plăteşte, pentru Exploatarea Minieră Berbeşti, alţi 100.000 de euro pe an. În total, pentru toate exploatările, se cheltuiesc 500.000 de euro, unele dintre contracte licitându-se din decembrie anul trecut. Toate aceste cheltuieli se întâmplă în momentul în care Ministerul Economiei a anunţat disponibilizarea, în acest an, a 600 de angajaţi doar de la Societatea Naţională a Lignitului Oltenia.
OBICEIURI VECHI!
Închirierea de autoturisme pentru deplasările făcute de şefii din minerit este o practică bine cunoscută a celor de la Societatea Naţională a Lignitului Oltenia. Este însă şi cea mai costisitoare. Doar în doi ani, respectiv din 2007 şi până în 2009, SNLO a închiriat maşini în valoare de peste 2,3 milioane de lei, ceea ce înseamnă achiziţionarea a peste 30 de maşini de teren de lux.
Nu de multe ori, unitatea a figurat pe lista companiilor cu datorii la bugetul statului, pentru care se şi începuse procedura de executare silită, însă de fiecare dată apărea un act normativ al Guvernului care scăpa compania de rigorile legii.
"Societatea Naţională a Lignitului Oltenia (SNLO) va disponibiliza aproximativ 500 de angajaţi care au mai puţin de doi ani până la ieşirea la pensie.Reducerile de personal vor fi operate, cel mai probabil, începând cu data de 1 mai"
Marin Condescu, liderul Federaţiei Naţionale Mine Energie
Citește pe Antena3.ro