x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Directorul DSVSA Galaţi a fost arestat

Directorul DSVSA Galaţi a fost arestat

24 Iun 2011   •   08:04

Viorel Gheorghita, directorul Directiei Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor Galati, retinut de procurorii DNA pentru luare de mita, dare de mita, santaj si abuz in serviciu contra intereselor publice, a fost arestat pentru 29 de zile de catre magistratii Tribunalului Galati.

Gheorghita, director executiv al DSVSA Galati, a fost retinut, miercuri, de procurorii DNA, pentru dare de mita, luare de mita, santaj, abuz in serviciu contra intereselor publice, in forma continuata, si instigare la infractiunea de abuz in serviciu contra intereselor publice.

Alaturi de acesta a fost retinut si reprezentantul legal al societatii Top Meat Food Galati, Neculai Dumitru, care este acuzat de dare de mita, complicitate la infractiunea de abuz in serviciu contra intereselor publice, in forma continuata si falsificare de alimente sau alte produse.

Potrivit unui comunicat al DNA, in ianuarie 2008, Gheorghita, in calitate de director executiv al DSVSA Galati, a dat mai multe produse alimentare unor inspectori ai Autoritatii Nationale Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) Bucuresti pentru ca acestia sa nu consemneze intr-un act de control faptul ca directorul Viorel Gheorghita nu remediase neregulile constatate la DSVSA Galati de catre Departamentul de Control al Guvernului.

Procurorii mai arata ca in cursul anului 2011 Gheorghita, uzand de prerogativele functiei sale, a cerut unor functionari cu atributii de control din subordinea sa sa nu isi indeplineasca atributiile de serviciu si sa protejeze activitatea unor comercianti si producatori de produse alimentare din Galati.

Conform sursei citate, directorul DSVSA Galati le-a cerut inspectorilor sa nu constate contraventiile sau infractiunile prevazute in legislatia privind siguranta alimentelor raportat la neregulile constatate cu ocazia controalelor de specialitate si, ca urmare, nu au fost aplicate amenzi intre 2.000 si 40.000 de lei si nu a fost suspendata activitatea unor societati comerciale.

In acest context, in cursul lunii aprilie 2011, seful DSVSA Galati, Viorel Gheorghita, i-a pretins lui Dumitru Neculai, administratorul Top Meat Food Galati, mai multe produse alimentare pentru terte persoane, astfel ca inspectorii din subordinea sa sa nu sanctioneze contraventional magazinele apartinand Top Meat Food Galati. Fiind astfel protejat, Dumitru Neculai s-a implicat in activitati de producere si comercializare a unor produse alimentare daunatoare sanatatii consumatorilor.

In plus, mai noteaza procurorii, in cursul lunii martie 2009 Gheorghita i-a cerut unei persoane din subordinea sa sa faca toate demersurile pentru a scoate un imobil din evidentele contabile ale DSVSA Galati cu incalcarea prevederilor legale referitoare la proprietatea publica. Prin acest act, Gheorghita urmarea sa creeze aparenta de legalitate a faptului ca imobilul respectiv fusese vandut in mod ilegal catre firma sotiei sale si, pentru a o constrange pe subordonata sa sa intocmeasca actul solicitat, acesta a amenintat-o ca o va concedia.

De altfel, pentru ca nu a dat curs cererii sale, inculpatul a schimbat-o din functie si a numit-o intr-un post total necorespunzator pregatirii profesionale. Ulterior, in mod ilegal, Gheorghita a scos imobilul din evidentele DSVSA Galati prin dispozitie proprie.

In cursul lunii februarie 2011, Gheorghita a constrans-o pe una dintre angajatele sale sa formuleze o cerere de demisie amenintand-o ca, in caz contrar, ii acorda calificativul nesatisfacator ce are drept consecinta concedierea. Directorul DSVSA i-a precizat subordonatei sale ca cererea isi va produce efectele doar daca aceasta nu va respecta intocmai dispozitiile date de el in sensul dorit de acesta. (Mediafax)

×