x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Directorul OMS: "E prea devreme să ne bucurăm de o victorie împotriva pandemiei de gripă porcină"

Directorul OMS: "E prea devreme să ne bucurăm de o victorie împotriva pandemiei de gripă porcină"

29 Dec 2009   •   00:00
Directorul OMS: "E prea devreme să ne bucurăm de o victorie împotriva pandemiei de gripă porcină"
Sursa foto: NICHOLAS RATZENBOECK/AFP

Prudenţa în faţa virusului A/H1N1 este justificată, fiind încă prea devreme pentru a ne bucura de o victorie în lupta împotriva primei pandemii a secolului XXI, spune directorul general al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, Margaret Chan.



"E încă prea devreme pentru a afirma că am depăşit vârful pandemiei de gripă A la nivel mondial. În anumite ţări din emisfera nordică, precum Canada şi SUA, a fost depăşit vârful fazei a doua a pandemiei. Dar nu toate ţările sunt în aceeaşi situaţie. Iarna este lungă", a declarat Chan, într-un interviu publicat de un cotidian elveţian.

Potrivit directorului OMS, trebuie menţinută prudenţa şi trebuie observată evoluţia pandemiei în cursul următoarelor şase-douăsprezece luni, înainte de a ne bucura de victorie. Chan a adăugat că nu va fi posibilă realizarea unui bilanţ al impactului virusului mai devreme de doi ani.

Referitor la criticile aduse OMS, potrivit cărora Organizaţia ar fi fost prea alarmistă în această problemă, Chan a explicat atitudinea foarte prudentă a instituţiei pe care o conduce în faţa acestei prime pandemii din ultimele decenii, spunând că, atunci când ia decizii, nu este influenţată nici de state, nici de industria farmaceutică.

Potrivit directorului OMS, lumea nu ar fi fost pregătită pentru o pandemie de gripă aviară, virus care a avut o rată de mortalitate de 60%, realatează AFP, citată de Mediafax. "Îmi doresc cu adevărat ca lumea să nu aibă vreodată de înfruntat o pandemie de gripă aviară", a adăugat aceasta.

Virusul A/H1N1, depistat pentru prima dată la finalul lunii martie 2009, în Mexic, a făcut până acum aproximativ 12.000 de victime la nivel mondial. În România au murit, până în prezent, 52 de oameni infectaţi cu virusul gripei porcine.

×
Subiecte în articol: observator