x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Directorul Romgaz: Anul acesta nu cerem scumpirea gazelor

Directorul Romgaz: Anul acesta nu cerem scumpirea gazelor

18 Sep 2010   •   00:00
Directorul Romgaz: Anul acesta nu cerem scumpirea gazelor

Preţul gazelor este posibil să nu crească până la anul, iar, dacă va creşte, va creşte cu foarte puţin, a declarat sâmbătă directorul general adjunct al Romgaz, Francisc Toth, care a anunţat că Romgaz nu va cere până în 2011, Agenţiei Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei, majorarea tarifelor la gaze.

"Nu intenţionăm anul acesta să solicităm la ANRE o creştere a tarifului. Am solicitat o creşterea a tarifului de înmagazinare cu doi la sută din primăvara lui 2011", a declarat Toth pentru Agerpres.

Acesta a precizat că specialiştii în gaze estimau, la începutul anului, un preţ maxim pentru 2010 de 406 dolari pentru mia de metri cubi de gaze, însă preţurile nu vor urca atât de mult.

"După informaţiile pe care le avem, preţul gazului nu va creşte în semestrul IV, aşa cum s-a preconizat. Nu va fi o creştere majoră. Se discuta că vom ajunge la 406 dolari pe mia de metri cubi de gaze. Acum preţul este de 384 dolari pe mia de metri cubi", a mai spus directorul general adjunct Romgaz.

În prezent, din producţia internă a Romgaz plus cantităţile de gaze importate şi înmagazinate se asigură anual peste 40 la sută din consumul estimat în ţară. Anual, în România se consumă aproximativ 14 miliarde de metri cubi de gaze. Conducerea Romgaz a dat asigurări sâmbătă, în cadrul unei conferinţe de presă, că producţia pe acest an, până la 15 septembrie, este mai mare cu 35 de milioane de metri cubi faţă de cea de anul trecut. Pentru acest an, Romgaz estimează o producţie totală de 5,8 miliarde de metri cubi, cifră pe care speră să o atingă şi în 2011. În 2009, în timpul crizei gazului, Romgazul a asigurat 75 la sută din necesarul de gaze din România.


×
Subiecte în articol: observator