x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Discutie pe securizarea frontierelor

Discutie pe securizarea frontierelor

14 Sep 2004   •   00:00

OBSERVATOR

Investitia pentru securizarea frontierelor urmeaza sa fie discutata de Guvern. Sunt in joc sume importante din banul public.
VALENTIN ZASCHIEVICI

Astazi, la Guvern urmeaza a fi discutat un proiect pe cat de costisitor, pe atat de important pentru siguranta nationala. Comitetul interministerial va lua masuri ce tin de strategia de securizare a frontierelor, asa cum a fost ea stabilita prin HG 471/2004. Sunt date ca discutiile din cadrul comisiei se anunta tensionate: proiectul strategic comporta si o consistenta dimensiune… comerciala.

Conform unui acord tacit in interiorul Uniunii Europene, inca de anul trecut, Germania era tara in sarcina careia cadea in buna masura responsabilitatea de a sprijini securizarea frontierei estice a UE. Aflat in bune relatii cu partea germana, fostul ministru de Interne Ioan Rus a avansat mult realizarea proiectului, contactand in acest scop concernul Siemens. Din momentul in care Rus a demisionat, la nivelul Internelor s-a produs o reorientare catre grupul european EADS. La capitolul comunicatii si IT, din anexa secreta a HG 471/2004 (distribuita doar institutiilor interesate), apar insa in ecuatie o serie de intermediari care n-au nimic de-a face cu partenerii straini. Au multe legaturi insa cu sumele ce vor fi alocate unui proiect in care, paradoxal, beneficiarul - Politia de Frontiera - nu are nici un cuvant de spus.

Contractul ce urmeaza a fi semnat in mare pripa (la 16 septembrie) va instaura in deplina legalitate firmele intermediare - autohtone, dar cu interesante conexiuni in afara tarii, inclusiv prin paradisuri fiscale - despre care sunt serioase indicii ca partenerii straini vor afla cu surprindere abia cand nu vor mai avea incotro. Un prim semn ca asa stau lucrurile este substituirea sistemului "Tetra" cu sistemul "Tetrapol". Diferenta dintre cele doua sisteme este nu numai de nume (botezul a survenit indata dupa plecarea lui Rus la Primaria Clujului), ci si de performante, cel din urma prezentand serioase semne de corigenta la capitolele "fiabilitate functionala", "criptare radio" sau "transmisii de date". Miza securizarii frontierelor - subiect in jurul caruia s-a tesut recent un scandal - e prea mare pentru a fi pusa pe aceeasi balanta cu ispita comisioanelor.

×
Subiecte în articol: observator