Cea mai modernă autoutilitară de telecomunicaţii permite organizarea videoconferinţelor din zonele calamitate, evitând comenzile duble între comandanţii operaţiunilor.
Autoutilitara a fost donată de o companie de telefonie mobilă, iar dotarea cu aparate s-a făcut din fonduri europene, în cadrul unui program câştigat de administraţiile judeţene din Regiunea 7 Centru.
Raed Arafat, subsecretar în cadrul Ministerului Sănătăţii, a declarat că autoutilitara este unică în ţară şi că permite organizarea unor videoconferinţe inclusiv din zone calamitate. "Maşina alcătuieşte de fapt un punct mobil integrat independent. Comandanţii de intervenţie din diferite structuri discută despre intervenţie, iar din punctul de comunicaţie iese o comandă unică pentru toate forţele, ceea ce înseamnă că evităm dublarea comenzii sau cineva să dea un ordin de care celălalt să nu ştie.
Maşina asigură un suport de comunicaţii extrem de complex, chiar dacă nu avem nici un semnal, funcţionează totul, prin bandă de satelit guvernamentală", a declarat Arafat. Maşina poate opera ca un dispecerat 112 detaşat: "De exemplu, la un concert de 80.000 de oameni trimiţi maşina, de acolo coordonezi totul, iar apelurile 112 care vin din zona respectivă sunt dirijate la această maşină şi de acolo se coordonează echipele de intervenţie".
Programul, în valoare de 42,6 milioane de lei, a permis achiziţionarea a şase autospeciale pentru lucrul cu apă şi spumă (câte una pentru fiecare judeţ din regiune), şase autospeciale pentru descarcerări grele (câte una pentru fiecare judeţ), 24 de autospeciale complexe de intervenţie, descarcerare şi acordarea asistenţei medicale de urgenţă (câte patru pentru fiecare judeţ). Trei autospeciale de cercetare nucleară, biologică, chimică şi radiologică vor ajunge în judeţele Mureş, Braşov şi Sibiu. În următoarea etapă a proiectului vor fi achiziţionate câte patru ambulanţe pe fiecare judeţ, dar licitaţia fost amânată pe 2012, an la care vor ieşi din uz o parte din ambulanţele existente.
Citește pe Antena3.ro