x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Dispecerat 112 pe roţi

Dispecerat 112 pe roţi

de Raluca Cret    |    10 Mai 2010   •   00:00



Cea mai modernă autoutilitară de telecomunicaţii permite organizarea videoconferinţelor din zonele calamitate, evitând comenzile duble între comandanţii operaţiunilor.

Autoutilitara a fost donată de o companie de telefonie mobilă, iar dotarea cu aparate s-a făcut din fonduri europene, în cadrul unui program câştigat de administraţiile judeţene din Regiunea 7 Centru.

Raed Arafat, subsecretar în cadrul Ministerului Sănătăţii, a declarat că autoutilitara este unică în ţară şi că per­mite organizarea unor videoconferinţe inclusiv din zone calamitate. "Ma­şina alcătuieşte de fapt un punct mobil integrat independent. Comandanţii de intervenţie din diferite structuri discută despre intervenţie, iar din punctul de comunicaţie iese o co­mandă unică pentru toate forţele, ceea ce înseamnă că evităm dublarea comenzii sau cineva să dea un ordin de care celălalt să nu ştie.

Maşina asigură un suport de comunicaţii extrem de complex, chiar dacă nu avem nici un semnal, funcţionează to­tul, prin bandă de satelit guvernamentală", a declarat Arafat. Maşina poate opera ca un dispecerat 112 de­ta­şat: "De exemplu, la un concert de 80.000 de oameni trimiţi maşina, de acolo coordonezi totul, iar ape­lu­rile 112 care vin din zona respectivă sunt dirijate la această maşină şi de acolo se coordonează echipele de inter­ven­ţie".

Programul, în valoare de 42,6 mi­li­oane de lei, a permis achiziţionarea a şase autospeciale pentru lucrul cu apă şi spumă (câte una pentru fiecare judeţ din regiune), şase autospeciale pentru descarcerări grele (câte una pentru fiecare judeţ), 24 de autospeciale complexe de intervenţie, des­car­cerare şi acordarea asistenţei me­di­­cale de urgenţă (câte patru pentru fie­care judeţ). Trei autospeciale de cercetare nucleară, biologică, chimi­că şi radiologică vor ajunge în ju­de­ţe­le Mureş, Braşov şi Sibiu. În ur­mă­toa­rea etapă a proiectului vor fi achi­zi­ţionate câte patru ambulanţe pe fie­ca­re judeţ, dar licitaţia fost amânată pe 2012, an la care vor ieşi din uz o parte din ambulanţele existente.

×
Subiecte în articol: observator