x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Disponbilizări în agenţii până la sfârşitul anului

Disponbilizări în agenţii până la sfârşitul anului

02 Sep 2009   •   00:00

Disponibilizările în urma restructurării agenţiilor guvernamentale vor fi efectuate cel târziu până la sfârşitul acestui an, pe baza unor criterii legate de îndeplinirea condiţiilor de pensionare, venitul unuia dintre soţi, performanţa în activitate, copii în întreţinere şi eventuale sancţiuni.



Încetarea raporturilor de muncă sau de serviciu ale personalului ca urmare a reorganizării agenţiilor guvernamentale va fi realizată în termen de maximum 60 zile începând cu 1 octombrie 2009, cu respectarea procedurilor legale şi a prevederilor privind protecţia socială, conform unui proiect de lege aflat în disuţia Guvernului în vederea asumării răspunderii. Concedierile vor fi făcute pe baza criteriilor stabilite între conducerea instituţiei şi reprezentanţii salariaţilor sau, după caz, ai sindicatelor.

În absenţa criteriilor, se vor avea în vedere îndeplinirea condiţiilor de pensionare, persoanele care nu au copii în întreţinere, calificativul obţinut la ultima evaluare a performanţelor profesionale individuale, existenţa unor sancţiuni discplinare, alte criterii stabilite prin legi speciale, dacă este cazul. Un alt criteriu este ca măsura să afecteze în ultimul rând femeile care au în îngrijire copii, pe bărbaţii văduvi sau divorţaţi care au în îngrijire copii, pe întreţinătorii de familii, precum şi pe salariaţii bărbaţi sau femei care au cel mult 5 ani până la îndeplinirea condiţiilor de pensionare.

În situaţia în care doi soţi lucrează în aceeaşi unitate, va fi desfăcut contractul de muncă/raportul de serviciu al soţului care are venitul cel mai mic.
Documentul stabileşte şi că personalul instituţiilor desfiinţate va fi încadrat în limita posturilor aprobate pentru structura care preia activitatea acestora.

Proiectul de lege mai stabileşte că, începând cu 1 octombrie 2009, veniturile obţinute de autorităţile şi instituţiile publice finanţate integral sau parţial din venituri proprii, reorganizate ca instituţii publice finanţate integral de la bugetul de stat, se fac venit la bugetul de stat. Sunt exceptate institutele de cercetare-dezvoltare şi alte instituţii publice parţail finanţate din venituri proprii de natura granturilor şi a altor împrumuturi nerambursabile acordate de autorităţi finanţatoare externe.

Disponiblităţile în lei şi în valută la 30 septembrie 2009 ale autorităţilor şi instituţiilor publice reorganizate se virează integral la bugetul de stat în termen de 15 zile de la data intrării în vigoare a legii.
Restructurarea agenţiilor guvernamentale, decisă de Executiv, presupune păstrarea a 113 agenţii dintr-un total de 226, cu reducerea a 10.544 de posturi bugetate, din care 8.971 sunt posturi ocupate.

×
Subiecte în articol: observator