x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Dispoziţia de retrocedare, greu de anulat

Dispoziţia de retrocedare, greu de anulat

de Iulia Barbu    |    01 Feb 2010   •   00:00

Săptămâna trecută, reprezentanţii Policlinicii Batiştei au avut o nouă înfăţişare în instanţă, în încercarea de a anula decretul de retrocedare emis în ultimele zile de mandat de fostul edil al Capitalei, Adriean Videanu.

Acesta a semnat în mai 2008 ordinul prin care imobilul de pe Batiştei numărul 27 era restituit. De această dată, acţiunea reprezentanţilor policlinicii a fost respinsă ca inadmisibilă, întrucât în proces nu era prezent şi noul proprietar, Constantin Lahovary. Reprezentanţii acestora, "Mircea Andrei şi Asociaţii", au jucat strategic şi s-au retras din procesul în care erau parte alături de municipalitate. Senatorul PD-L Mircea Andrei a cumpărat de altfel drepturile litigioase ale noului proprietar. Avocaţii Policlinicii vor face recurs imediat ce vor primi comu­nicarea Tribunalului. La 16 octombrie 2008, Policlinica cu Plată Batiştei obţinuse o hotărâre judecătorească de suspendare provizorie a dispoziţiei lui Adriean Videanu. Procesul de anulare al acestuia se dovedeşte însă mult mai anevoios.

Policlinica Batiştei se luptă de ani buni în instanţă cu senatorul PD-l Mircea Andrei, cel care a preluat drepturile litigioase şi pentru cealaltă jumătate de imobil, retrocedată în 2004, sub semnătura primarului de atunci, Traian Băseascu. Între timp, partea de clădire eliberată de policlinică după ani de procese a fost aproape distrusă. Geamurile au fost scoase, scara de marmură dărâmată. După ce Jurnalul Naţional a relatat modul în care imobilul aflat într-o zonă protejată a fost parţial demolat, inspectorii Primăriei Sectroului 2, dar şi cei ai Primăriei Capitalei au verificat starea clădirii. În urma legalităţilor constatate, aceştia au depus o plângere la Secţia 6 de Poliţie. De aici şi până la întocmirea unui dosar penal nu ar trebui să fie decât un pas. Din păcate, reacţiile întârziare ale instituţiilor statului nu fac decât ca alte asemenea abuzuri să aibă loc în cele mai frumoase şi vechi zone ale Bucureştiului.  

STATUT APARTE

Clădirea policlinicii este situată în Zona construită protejată nr. 20 - Batiştei. Potrivit acestei categorii, imobilele din zonă ar trebui să beneficieze de un grad de protecţie maxim. Florin Bălteanu, repre­zen­tantul Observatorului Urban al UAR, a precizat următoarele: "Imobilele din Str. Batiştei nr. 27 şi nr. 27A fac parte din monumentul istoric clasat sub denumirea de Ansamblul de arhitectură «Str. Batiş­tei». Le consider împreună pe cele două imobile, deoarece corpurile principale de clădire aflate pe cele două par­cele au fost construite simultan, după un proiect unitar. Apartenenţa la un ansamblu recunoaşte indirect o va­loare a părţilor com­ponente, fără de care ansamblul ar avea de suferit. O altă caracteristică relevantă pentru ansamblu este apartenenţa la o epocă istorică importantă".

×
Subiecte în articol: observator