x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator DNA cere Camerei Deputaţilor aviz pentru urmărirea penală a lui Miron Mitrea

DNA cere Camerei Deputaţilor aviz pentru urmărirea penală a lui Miron Mitrea

21 Apr 2008   •   00:00

Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) a cerut, Camerei Deputaţilor aviz pentru declanşarea urmăririi penale în cazul lui Miron Mitrea, vizat într-un dosar de corupţie.



Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) a cerut, luni, Camerei Deputaţilor aviz pentru declanşarea urmăririi penale în cazul lui Miron Mitrea, vizat într-un dosar de corupţie.

" În conformitate cu prevederile art. 109 alin. 2 din Constituţia României şi art. 12 şi 19 din Legea 115/1999 privind răspunderea ministerială, republicată şi avînd în vedere Decizia Curţii Constituţionale nr. 270 din 10 martie 2008, Parchetul de pe lîngă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - Direcţia Naţională Anticorupţie a sesizat Camera Deputaţilor pentru a cere urmărirea penală faţă de Miron Tudor Mitrea (ministru al Lucrărilor Publice, Transporturilor şi Locuinţei în perioada decembrie 2000 - iunie 2003, respectiv al Transporturilor, Construcţiilor şi Turismului în perioada iunie 2003 – decembrie 2004), în prezent deputat în Parlamentul României, pentru săvîrşirea infracţiunilor de luare de mită, instigare la fals în înscrisuri oficiale şi uz de fals, ultimele două în legătură directă cu infracţiuni de corupţie, instrumentate în dosarul numărul 49/P/2006", se arată într-un comunicat de luni al DNA.

În 10 martie, Curtea Constituţională (CC) a stabilit că Ministerul Public este obligat să ceară Parlamentului avizul pentru cercetarea miniştrilor sau foştilor miniştri, care au calitatea de parlamentar, atunci cînd demnitarii sunt vizaţi în cadrul unei anchete.

Astfel, Curtea Constituţională a constat existenţa unui conflict juridic între Ministerul Public - Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, pe de o parte, şi Parlament - Camera Deputaţilor şi Senat, pe de altă parte, în legătură cu procedura de urmat în cazul cererilor referitoare la urmărirea penală a membrilor şi foştilor membri ai Guvernului pentru faptele comise în exerciţiul funcţiei lor şi care, la data sesizării, au şi calitatea de deputat sau de senator.

Potrivit Curţii, în aplicarea dispoziţiilor articolului 109 , alineatul 2, teza întîi, din Constituţie, Ministerul Public va sesiza Camera Deputaţilor sau Senatul, după caz, pentru a cere urmărirea penală a membrilor şi foştilor membri ai Guvernului, pentru faptele comise în timpul mandatelor lor şi care la data sesizării, au şi calitatea de deputat sau senator.

În aplicarea dispoziţiilor articolului 109 din Constituţie, Ministerul Public va sesiza preşedintele, după caz, pentru a cere urmărirea penală a membrilor Guvernului care, la data sesizării, nu au şi calitatea de parlamentar.

Preşedintele Traian Băsescu i-a cerut în ianuarie ministrului interimar al Justiţiei, Teodor Meleşcanu, declanşarea procedurilor legale pentru urmărirea penală a lui Adrian Năstase, Miron Mitrea, Paul Păcuraru, Zsolt Nagy, Victor Babiuc, Codruţ şereş, Tudor Chiuariu şi Traian Decebal Remeş - ultimii doi au fost miniştri, ei neavînd şi calitatea de parlamentari.

Acest demers al şefului statului a generat discuţii pe tema necesităţii sau nu a avizului din partea Parlamentului pentru miniştrii care au şi calitatea de parlamentar, în final ajungîndu-se la Curtea Constituţională, care a tranşat această chestiune.

Potrivit unui comunicat din 13 noiembrie 2006, prin care era anunţată trimiterea în judecată a fostului premier Adrian Năstase, se arată că acesta este cercetat într-un alt dosar penal pentru săvîrşirea infracţiunii de luare de mită, cercetările vizînd dobîndirea proprietăţii asupra întregului imobil situat în Bucureşti, strada Muzeul Zambaccian 16, din sectorul 1 al Capitalei, imobilul fiind evaluat la peste 1.500.000 de euro, cu toate dotările aferente, inclusiv sistemul de supraveghere.

Procurorii anticorupţie precizau că în aceeaşi cauză este cercetat şi Miron Tudor Mitrea, pentru infracţiunea de luare de mită, vizînd contravaloarea lucrărilor executate de trei societăţi comerciale din municipiul Bacău la un imobil situat în vecinătatea Capitalei, cuantumul lucrărilor fiind de peste 3,5 miliarde de lei vechi.

La sfîrşitul lunii februarie, Miron Mitrea a fost la DNA, la ieşire declarînd că procurorii i-au prezentat învinuirile din dosarul în care este cercetat alături de Adrian Năstase şi că a dat o scurtă declaraţie în care a spus că este nevinovat.

  • Mediafax

×
Subiecte în articol: observator penală miron mitrea urmarirea