x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator DNA cere ridicarea imunităţii lui Laszlo Borbely. Ministrul Mediului, acuzat de trafic de influenţă şi fals în declaraţiile de avere

DNA cere ridicarea imunităţii lui Laszlo Borbely. Ministrul Mediului, acuzat de trafic de influenţă şi fals în declaraţiile de avere

04 Apr 2012   •   08:38
DNA cere ridicarea imunităţii lui Laszlo Borbely. Ministrul Mediului, acuzat de trafic de influenţă şi fals în declaraţiile de avere

UPDATE 14:30 - Procurorul general al Romaniei a inaintat, astazi, ministrului Justitiei, Catalin Predoiu, sesizarea procurorilor anticoruptie privindu-l pe ministrul Mediului Laszlo Borbely, cercetat pentru doua fapte de trafic de influenta si fals in declaratii.

"Procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, sesizat prin referatul Directiei Nationale Anticoruptie - Serviciul Teritorial Oradea, a solicitat Ministrului Justitiei sa declanseze procedurile pentru obtinerea cererii necesare urmaririi penale fata de Laszlo Borbely, deputat in Parlamentul Romaniei si ministrul Mediului si Padurilor sub aspectul savarsirii infractiunilor de trafic de influenta (doua fapte) si fals in declaratii in forma continuata", se arata intr-un comunicat remis presei de Ministerul Public.

...............................

Procurorii anticoruptie au cerut Parlamentului aviz pentru cercetarea lui Laslo Borbely. DNA mai solicita si ridicarea imunitatii ministrului Mediului. Se cere urmarirea penala pentru doua infractiuni: trafic de influenta si fals in declaratii de avere in forma continuata.

"Directia Nationala Anticoruptie a sesizat Procurorul General al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie pentru a solicita Camerei Deputatilor declansarea procedurilor pentru obtinerea cererii necesare urmarii penale fata de Borbely Laszlo, deputat in Parlamentul Romaniei si ministru al Mediului si Padurilor, pentru doua infractiuni de trafic de influenta si infractiunea de fals in declaratiile de avere, in forma continuata", se arata intr-un comunicat de presa al DNA.

Solicitarea a fost facuta in conformitate cu dispozitiile articolului 109 alineatul 2 din Constitutie, articolului 12 si articolului 19 din Legea 115/1999 republicata privind responsabilitatea ministeriala, precum si ale deciziilor Curtii Constitutionale nr. 665/5.07.2007 si nr. 270/10.03.2008, a precizat DNA.

Numele ministrului Mediului, Laszlo Borbely, apare intr-un dosar de trafic de influenta instrumentat de procurorii DNA Oradea, liderul UDMR fiind suspectat ca ar fi favorizat un om de afaceri din Targu-Mures sa obtina mai multe contracte cu o institutie aflata in subordinea ministerului si sa primeasca mai repede platile pentru contractele aflate in derulare. In schimb, ministrul ar fi beneficiat de renovarea unui apartament pe banii firmei omului de afaceri. Intermedierea afacerii, estimata la 20.000 de euro, ar fi fost facuta de unul dintre consilierii personali ai ministrului, Szepessy Szabolcs, originar tot din Targu-Mures.

Ministrul Mediului si Padurilor, Laszlo Borbely, declara, in iulie 2011, ca este nefondat ceea ce acuza procurorii DNA, iar justitia trebuie lasata sa isi faca datoria.

"Ceea ce se spune in comunicatul DNA este nefondat. Alte aspecte nu comentez. Justitia este libera si trebuie lasata sa isi faca treaba. Nu am nici un fel de implicare in aceasta problema", a spus Borbely.

In acest dosar, procurorii anticoruptie - Serviciul Teritorial Oradea le-au audiat pe sotia si pe cuscra ministrului Mediului si au efectuat perchezitii la doua apartamente din Bucuresti care ii apartin omului de afaceri Ioan Ciocan.

La cateva zile mai tarziu si Agentia Nationala de Integritate anunta ca a demarat, inca din aprilie 2010, procedura verificarii averii ministrului Mediului, Laszlo Borbely, si a sotiei acestuia.

Tot atunci, procurorul-sef al DNA, Daniel Morar, a acuzat, in cadrul unui interviu la TVR, presiunile la care ar fi supusi procurorii in cazul anchetei ce il vizeaza pe ministrul Mediului, Laszlo Borbely.

×