x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator DNA: Directorul adjunct al Gărzii Naționale de Mediu și afaceristul vâlcean Gheorghe Deaconeasa, trimiși în judecată

DNA: Directorul adjunct al Gărzii Naționale de Mediu și afaceristul vâlcean Gheorghe Deaconeasa, trimiși în judecată

15 Mai 2015   •   20:47
DNA: Directorul adjunct al Gărzii Naționale de Mediu și afaceristul vâlcean Gheorghe Deaconeasa, trimiși în judecată
Sursa foto: Karina Knapek/Intact Images

Procurorii Servicului Teritorial Pitești al DNA au dispus, vineri, trimiterea în judecată a directorului general adjunct al Gărzii Naționale de Mediu, Marius Bărbulescu, precum și a omului de afaceri vâlcean Gheorghe Deaconeasa, ambii arestați preventiv pentru fapte de corupție.

Potrivit unui comunicat al DNA transmis AGERPRES, Bărbulescu a fost trimis în judecată pentru comiterea infracțiunilor de trafic de influență în formă continuată (nouă acte materiale) și luare de mită, iar Deaconeasa pentru cumpărare de influență în formă continuată (nouă acte materiale), dare de mită și nerespectarea regimului armelor și munițiilor.

În același dosar a fost trimis în judecată în stare de libertate și un al treilea inculpat, Florin Miclăuș, acuzat de comiterea infracțiunii de mărturie mincinoasă.

Potrivit rechizitoriului întocmit de procurori, Gheorghe Deaconeasa, în calitate de reprezentant al unei fundații, a acționat în perioada 2009-2011 pentru a obține controlul asupra unei importante suprafețe de teren forestier situată pe raza județelor Vâlcea, Gorj și Hunedoara. El era interesat de respectivul teren din perspectiva unui proiect ce viza dezvoltarea potențialului turistic al stațiunii Voineasa din județul Vâlcea, prin construirea unui domeniu schiabil în zona Vidra — Obârșia Lotrului, dar și pentru a obține custodia și dreptul de administrare pentru situl Natura 2000 Parâng prin intermediul fundației pe care o reprezenta.

"Interesul inculpatului Deaconeasa Gheorghe a fost generat de faptul că, în zona respectivă, acesta deținea direct sau prin persoane fizice sau juridice interpuse pe care le controla, mari suprafețe de teren cu vegetație forestieră, unele amplasate în imediata vecinătate a DN7A, respectiv a lacului Vidra, a căror valoare a crescut exponențial în contextul realizării proiectului privind domeniul schiabil din zona Vidra — Obârșia Lotrului. În acest sens, inculpatul Deaconeasa Gheorghe, în materializarea demersurilor necesare realizării acestor scopuri, în perioada menționată, a promis darea de bani și de foloase și a remis suma de 35.000 lei și foloase, constând în materiale de construcție și material lemnos, manoperă, transport, în valoare de 50.228 lei, inculpatului Bărbulescu Ion Marius", se precizează în comunicatul DNA.

În schimbul banilor și foloaselor primite, Marius Bărbulescu, prevalându-se de influența pe care o avea, direct și/ sau prin organele de conducere ale unor instituții publice a intervenit pe lângă funcționari din cadrul Ocolului Silvic Voineasa, care urmau să realizeze inventarierea, delimitarea și punerea în valoare a materialului lemnos de pe terenurile cu vegetație forestieră ale mai multor moștenitori, în vederea urgentării finalizării procedurii de punere în valoare și a obținerii cu prioritate a contravalorii materialului lemnos, precum și pe lângă funcționari din Agențiile de Protecție a Mediului Vâlcea și Craiova în vederea obținerii de Deaconeasa a unor avize de mediu necesare pentru proiectul de dezvoltare turistică.

De asemenea, Bărbulescu a intervenit pe lângă funcționari din Ministerul Mediului și Pădurilor și celorlalte instituții implicate în procedura de evaluare a dosarelor de candidatură pentru atribuirea custodiei sitului Natura 2000 Parâng, finalizată în favoarea lui Deaconeasa, pe lângă personalul silvic din Inspectoratul Teritorial Regim Silvic și Vânătoare Vâlcea, în contextul verificării efectuate de aceștia în februarie 2010, pentru ca eventualele sancțiuni aplicate personalului Ocolului Silvic Voineasa să fie reduse, precum și pe lângă echipele de control din cadrul Ministerului Mediului și Pădurilor în legătură cu realizarea a trei controale, pentru ca acestea să îi fie favorabile lui Deaconeasa și fundației sale.

Marius Bărbulescu a avut intervenții și pe lângă funcționari publici din cadrul Ministerului Mediului și Pădurilor, Ministerului Finanțelor Publice, Ministerului Justiției, Ministerului Dezvoltării Regionale și Turismului și Secretariatului General al Guvernului, implicați în procedura de realizare și avizare a notelor de fundamentare pentru proiectul de hotărâre de guvern privind scoaterea definitivă din fondul forestier național a unei suprafețe de aproape 10 hectare teren cu vegetație forestieră, în interesul lui Gheorghe Deaconeasa.

"De asemenea, inculpatul Bărbulescu Ion Marius, a acceptat promisiunea dării de bani și de foloase, a pretins și/sau primit suma de 35.000 lei și foloasele constând în materiale de construcție și material lemnos, manoperă, transport, în valoare de 50.228 lei de la inculpatul Deaconeasa Gheorghe", se arată în comunicat.

DNA mai precizează că la domiciliul lui Deaconeasa au fost găsite, cu ocazia unei percheziții domiciliare efectuate în data de 18 decembrie 2014, peste o sută de cartușe de mai multe tipuri. În urma verificărilor efectuate a rezultat faptul că inculpatul a fost autorizat să dețină, să poarte și să folosească arme și muniții letale sau neletale, însă acest drept i-a fost suspendat la data de 14 februarie 2012, ca urmare a trimiterii sale în judecată într-un alt dosar instrumentat de procurorii anticorupție.

În ceea ce-l privește pe Florin Miclăuș, acesta este acuzat că "a făcut afirmații mincinoase ce privesc aspecte esențiale ale cauzei, asupra cărora a fost întrebat de organele de urmărire penală".

Dosarul a fost trimis pentru judecare la Tribunalul Vâlcea, cu propunerea de a se menține măsurile preventive și asiguratorii luate în cauză.

Marius Bărbulescu și Gheorghe Deaconeasa au fost arestați preventiv pe 23 aprilie, la o zi după ce au fost reținuți de procurorii DNA Pitești. 

×