x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator DNA: Gruia Stoica se interesa cine este mai influent, Fenechiu sau Găurean. "Vezi cine-l ia de urechi şi cine-l controlează"

DNA: Gruia Stoica se interesa cine este mai influent, Fenechiu sau Găurean. "Vezi cine-l ia de urechi şi cine-l controlează"

de Veronica Micu    |    30 Ian 2014   •   13:31
DNA: Gruia Stoica se interesa cine este mai influent, Fenechiu sau Găurean. "Vezi cine-l ia de urechi şi cine-l controlează"

Patronul S.C. Grup Feroviar Român S.A., Gruia Stoica, a încercat să obţină prin intermediul avocatului Doru-Cătălin Boştină informaţii despre preţul cerut de Complexul Energetic Oltenia pentru un contract de transport cărbuni, astfel încât societatea sa să fie în avantaj la licitaţia care urma să fie organizată. Pentru aceste 'servicii', Stoica era dispus să plătească 3 milioane de euro, se arată în comunicatul DNA.

Gruia Stoica şi Doru-Cătălin Boştină s-au întâlnit pe 22 ianuarie într-un hotel din Bucureşti, iar Stoica l-a întrebat dacă se mai află 'în relaţii bune' cu fostul secretar de stat din Ministerul Transporturilor Bogdan Găurean.

"Urmare a răspunsului afirmativ al învinuitului Boştină Doru Cătălin, Stoica Gruia a continuat, fiind interesat 'cât de bine îl mai struneşte pe directorul de la Transporturi, pe ăla mare' (n.n. - referire la directorul general al C.F.R. Marfă). Învinuitul Boştină Doru Cătălin nu a fost capabil să ofere un răspuns concret, dar a promis că 'se va ocupa'. Următoarele replici ale celor doi inculpaţi trădează evident menirea infracţională a întrevederii din data de 22.01.2014", potrivit referatului DNA, citat de Agerpres.

"Stoica Gruia: Cine este mai influent acolo, Fenechiu sau Găurean? (n.n. referire la fostul ministru al Transporturilor Fenechiu Relu)

Boştină Doru-Cătălin: Fenechiu nu mai are cum...

Stoica Gruia: Aşteptăm! Găurean era omul lui. Deci după ce... îţi spun exact, vreau să-ţi fac o propunere.

Boştină Doru-Cătălin: Da. Da.

Stoica Gruia: Propunerea este că a mai avut un contract.

Boştină Doru-Cătălin: Da

Stoica Gruia: Asta înseamnă... scurt...

Boştină Doru-Cătălin: Mă ocup?!

Stoica Gruia: Da, dar nu trebuie să..., deci, trebuie să aflăm... ştii tu...", se arată în interceptările realizate de DNA.

Procurorii precizează că, imediat, Boştină l-a sunat pe Bogdan Găurean şi l-a invitat să mai fumeze 'o ţigărică' împreună: "Când eraţi mare în funcţia asta, ne mai băgaţi şi pe noi în seamă, mai fumam o ţigară, mai alea, alea, alea... mă mai lăudam şi eu, uite, mă, am şi eu un prieten ministru. Mai putem să mai...? Nici eu nu mi-am imaginat că se termină... Doamne fereşte... nu ne dorim asta. Păi, uite, nu ne-am mai văzut de mult şi mă gândeam că poate, uite, fumăm o ţigărică zilele astea", i-ar fi spus Boştină lui Găurean.

Ulterior, Boştină i-a cerut lui Gruia Stoica să-i dea lămuriri despre subiectul pe care urma să-l abordeze ziua următoare la întâlnirea cu Bogdan Găurean.

"Stoica Gruia: Da. E o licitaţie peste o săptămână.

(...)

Stoica Gruia: Un transport mare de cărbune.

Boştină Doru-Cătălin: Să ştim preţul...

Stoica Gruia: Preţul, să ştim tot, să trimită ăla acolo, să trimită un om de-al meu şi să-şi vadă de treaba lui... la partea asta suntem... Şpăgile. Boştină nu te pune cu mine... cu ăsta, că nu-i arde.

Boştină Doru-Cătălin: Da. Gata.

Stoica Gruia: Marţi este licitaţia! Vezi prima dată dacă Găurean, dacă e sub mâna lui. Vezi cine-l ia de urechi şi cine-l controlează pe el.

Boştină Doru-Cătălin: Am înţeles!", se mai arată în referatul procurorilor.

Tot atunci, Stoica i-a promis lui Boştină că pentru 'serviciile' sale va fi recompensat cu 3 milioane de euro, eşalonat, câte un milion de euro pe an.

"Stoica Gruia: Eu vă dau 3 milioane. Dar le nu ceri o dată. Şi le dau anual 1 milion... 1 milion.

Boştină Doru-Cătălin: Da."

"Spre finalul discuţiei, inculpatul Stoica Gruia i-a învederat învinuitului Boştină Doru Cătălin că ar trebui urgentate acţiunile de influenţare ale numitului Drăghici Dragoş - Alexandru prin intermediul lui Găurean Călin-Bogdan întrucât 'merită', iar eventualitatea câştigării licitaţiei de către societatea condusă de inculpatul Stoica Gruia ar asigura acestuia din urmă un confort financiar pentru următorii trei ani", precizează procurorii.

Gruia Stoica a fost reţinut miercuri, pentru 24 de ore, de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie, fiind acuzat de săvârşirea infracţiunii de cumpărare de influenţă în dosarul licitaţiei pentru transportul cărbunilor de la Complexul Energetic Oltenia. În acelaşi dosar, procurorii i-au impus lui Doru Cătălin Boştină, unul dintre cei mai cunoscuţi avocaţi din România, interdicţia de a părăsi ţara, acesta fiind acuzat de trafic de influenţă.

×