x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator DNA: PD-L-istul Eugeniu Petrescu, "personaj influent" în instituţiile statului

DNA: PD-L-istul Eugeniu Petrescu, "personaj influent" în instituţiile statului

23 Mar 2011   •   20:21
DNA: PD-L-istul Eugeniu Petrescu, "personaj influent" în instituţiile statului

Procurorii DNA care instrumentează cazul mitei de la Vama Halmeu consideră că Eugeniu Petrescu, membru PDL Bucureşti învinuit în acest dosar, are influenţă foarte mare asupra multor funcţionari cu funcţii de conducere din instituţiile centrale.

Potrivit rechizitoriului întocmit de procurorii DNA Oradea, fostul şef al Vămii Halmeu, Nicoleta Dobrescu l-a cunoscut pe omul de afaceri clujean Liviu Florian în 2009, acesta propunându-i să o ajute în aplanarea conflictului cu şeful de atunci al vămii.

“Inculpatul Florian Liviu i-a facilitat învinuitei Dobrescu Nicoleta, prin intermediul învinuitului Petrescu Eugeniu, o discuţie cu învinuitul Mărginean Radu Traian, şef al Autorităţii Naţionale Vamale şi vicepreşedinte al ANAF, chiar în biroul acestuia. Cu privire la învinuitul Petrescu Eugeniu facem precizarea că, deşi acesta nu deţine nicio funcţie de conducere în cadrul Partidului Democrat Liberal Bucureşti, are, conform probelor, puternice conexiuni şi o influenţă foarte mare asupra multor funcţionari cu funcţii de conducere din instituţiile centrale, inclusiv asupra învinuitului Mărginean Radu Traian”, se arată în rechizitoriul DNA.

Procurorii DNA Oradea au dispus trimiterea în judecată a lui Liviu Florian, arestat pentru două infracţiuni de trafic de influenţă, Ion Savu, arestat pentru complicitate la două infracţiuni de trafic de influenţă, Ioan Romeo Niţu, fost angajat al unui magazin duty-free din Vama Halmeu, arestat pentru complicitate la două infracţiuni de cumpărare de influenţă, şi Florin Dănuţ Feher, pentru complicitate la două infracţiuni de cumpărare de influenţă.

De asemenea, a fost deferită justiţiei în acest caz şi Nicoleta Manuela Dobrescu, fostul şef al Vămii Halmeu, pentru cumpărare de influenţă. Aceasta i-ar fi oferit lui Liviu Florian, în perioada septembrie 2009 - februarie 2010, suma de 130.000 de euro, în schimbul promisiunii de a-şi exercita influenţa asupra lui Radu Traian Mărginean, la care a intervenit prin intermediul lui Eugeniu Petrescu. Banii au fost primiţi în mai multe tranşe prin intermediul inculpaţilor Ion Savu şi Romeo Niţu.

Dobrescu a obţinut cei 130.000 de euro cu ajutorul lui Ioan Romeo Niţu şi Florin Dănuţ Feher, prin colectarea acestor bani de la persoane care obţin venituri în mod ilegal (cămătari sau persoane care se ocupă cu traficul de ţigări) sau prin remiterea sumei de 21.000 de euro de către Ioan Romeo Niţu. Prin acordarea acestui ajutor, cei doi au urmărit să obţină sprijinul Nicoletei Manuela Dobrescu pentru introducerea în ţară de ţigări în mod ilegal, după delegarea acesteia în funcţia de şef al Vămii Halmeu.

×