x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator DNA, sesizată în cazul Bechtel. Posibile fapte de natură penală comise de foştii miniştri Dobre, Vlădescu, Macovei și Berceanu

DNA, sesizată în cazul Bechtel. Posibile fapte de natură penală comise de foştii miniştri Dobre, Vlădescu, Macovei și Berceanu

de Veronica Micu    |    06 Dec 2013   •   10:57
DNA, sesizată în cazul Bechtel. Posibile fapte de natură penală comise de foştii miniştri Dobre, Vlădescu, Macovei și Berceanu

Contractul original semnat în 2003 cu americanii de la Bechtel nu a fost găsit nici în urma verificărilor făcute de Corpul de Control al Guvernului, care a trimis notificări la șase dintre instituțiile statului pentru a identifica exemplarul original, potrivit sintezei Raportului de control privind verificările efectuate în legătură cu încheierea, modificarea și executarea contractului de proiectare și construcție a autostrăzii Brașov-Cluj-Borș.

'În vederea identificării exemplarului original al contractului de proiectare și construire a autostrăzii Brașov-Cluj-Borș, încheiat la data de 19 decembrie 2003, Corpul de control al primului-ministru a efectuat demersuri la CNADNR, Ministerul Transporturilor, Departamentul pentru Proiecte de Infrastructură și Investiții Străine, Secretariatul General al Guvernului, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, Direcția Națională Anticorupție și Bechtel International Inc', se arată în raport.

Rezultatul a fost că, în afară de o copie în limba română neconformă cu originalul și o copie în limba engleză parțial conformă cu originalul, exemplarul original al contractului în limba română nu a fost găsit.

'La entitățile menționate anterior nu a fost identificat exemplarul original al contractului de proiectare și construire a autostrăzii Brașov-Cluj-Borș, încheiat în anul 2003, versiunea în limba română'.

Guvernul sesizează Direcția Națională Anticorupție, Serviciul Român de Informații, precum și alte instituții în cazul contractului cu firma Bechtel pentru realizarea autostrăzii Brașov-Cluj-Borș.

Conform raportului întocmit de Corpul de Control al Guvernului, există posibile fapte de natură penală în legătură cu acest contract.

"Au rezultat indicii privind implicarea reprezentanților Ministerului Transporturilor, Ministerului Finanțelor Publice, Ministerului Justiției și ai Companiei Naționale de Autostrăzi și Drumuri Naționale din România S.A. în acte și operațiuni care pot întruni elementele constitutive ale unui număr de trei posibile fapte de natură penală", se precizează în raport.

Sunt vizați de aceste fapte Gheorghe Dobre, fost ministru al Transporturilor, Sebastian Vlădescu, fost ministru al Finanțelor Publice, Monica Macovei, fost ministru al Justiției, Radu Berceanu, fost ministru al Transporturilor și Infrastructurii, precum și Cristian Duică, directorul general al CNADNR.

Ministrul delegat pentru Proiecte de Infrastructură de Interes Național și Investiții Străine, Dan Șova, a declarat joi că autoritățile din România au solicitat reprezentanților Bechtel din Statele Unite ale Americii contractul original încheiat în 2003 pentru Autostrada Transilvania, iar aceștia și-au dat acceptul să îl trimită.

Contractul încheiat de statul român cu compania Bechtel International Inc. a fost publicat pe 30 iulie, pe site-ul Departamentului pentru Proiecte de Infrastructură și Investiții Străine, lipsind însă forma inițială, cea din 2003.

×
Subiecte în articol: bechtel dna dobre vladescu macovei Berceanu