x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator DNA spune că Ridzi a încercat să şteargă urmele faptelor

DNA spune că Ridzi a încercat să şteargă urmele faptelor

de Violeta Fotache    |    23 Iul 2009   •   00:00
DNA spune că Ridzi a încercat să şteargă urmele faptelor
Sursa foto: Christian Sylva/Jurnalul Naţional

Procurorul general al României Laura Codruţa Kovesi a cerut ieri Parlamentului României declanşarea procedurilor pentru începerea urmăririi penale a fostului ministru al Tineretului, deputatul Monica Iacob Ridzi, pentru patru infracţiuni comise în cazul contractelor cu firmele Artisan şi Mark, privind organizarea evenimentelor de Ziua Tineretului. În dosar mai sunt învinuite încă şase persoane, pe bunurile lor fiind instituit sechestru asigurator în vederea recuperării prejudiciului

Solicitarea procurorului general Kovesi a fost făcută în baza referatului Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA). Astfel, potrivit comunicatului Parchetului instanţei supreme, procurorii cer avizul pentru începerea urmăririi penale a doamnei Ridzi pentru abuz în serviciu contra intereselor publice dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial, fals intelectual în legătură cu fapte de corupţie, ambele în forma continuată, instigare la infracţiunea de acces fără drept la un sistem informatic săvârşită prin încălcarea masurilor de securitate şi instigare la infracţiunea de ştergere de date informatice fără drept, totul cu aplicarea articolului 33, litera a) din Codul penal (concurs de infracţiuni)

Dezvăluirile făcute prin anchetele jurnalistice sunt confirmate de ancheta procurorilor anticorupţie. "În cauză există indicii că, în cursul anului 2009, Iacob Ridzi Monica Maria, în calitate de ministru al Ministerului Tineretului şi Sportului, împreună cu alţi funcţionari ai acestui minister, ajutaţi şi de administratorii a două firme private, au prejudiciat bugetul ministerului prin încheierea a trei contracte de servicii fără ca, în prealabil, să fie organizată şi derulată vreo procedură de atribuire potrivit OUG 34/2006", se arată în comunicat.

Anchetatorii DNA au mai stabilit fără dubiu că  înscrisurile care atestă derularea procedurii de achiziţie publică au fost întocmite în fals şi la un moment ulterior încheierii celor trei contracte. Infracţiune comisă pentru a ascunde faptul că au fost încălcare normele legale în materia achiziţiilor publice. Şirul faptelor penale ale ministresei care a susţinut sus şi tare că e nevinovată şi că n-a greşit nimic nu se opreşte aici. Potrivit comunicatului procurorilor, Monica Iacob Ridzi "a solicitat administratorului reţelei informatice să şteargă date informatice pentru a nu fi descoperite, scop în care acesta a accesat fără drept sistemele informatice ale Ministerului Tineretului şi Sportului şi a şters înregistrările".

CERERE FUNDAMENTATĂ
"Eu nu sunt poştaşul DNA şi, de aceeea, trebuie să studiez, să examinez foarte bine ceea ce voi solicita" a declarat ieri Codruţa Kovesi, prezentă la întâlnirea informală la CSM privind Raportul CE pe justiţie. Procurorul general a primit referatul DNA luni după-amiază şi ieri a luat decizia de a face solicitarea către Parlament, Camera Deputaţilor, potrivit Constituţiei, Legii răspunderii ministeriale şi a deciziilor Curţii Constituţionale nr. 665 din 5 iulie 2007 şi 270 din 10 martie 2008. De regulă, analiza de fundamentare pe care o face procurorul general înainte de a cere avizul pentru urmărirea penală în asemenea cazuri durează între cinci şi 12 zile. Monica Iacob a demisionat din funcţia de ministru la 14 iulie.

DEPUTAŢII DISCUTĂ LUNI CEREREA LUI KOVESI
Preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, a declarat că a primit deja solicitarea procurorului general privind avizarea începerii urmăririi penale în cazul Ridzi.
"Am primit astăzi (joi - n.r.) cererea procurorului general şi am transmis-o Secretariatului General al Camerei în vederea înscrierii acesteia pe ordinea de zi a şedinţei de luni a Biroului Permanent al Camerei", a precizat Roberta Anastase. Potrivit procedurilor parlamentare, solicitarea procurorului general va fi apoi transmisă Comisiei Juridice pentru întocmirea unui raport, după care va intra în dezbaterea plenului Camerei. Având în vedere faptul că activitatea Monicăi Iacob Ridzi privind cele trei contracte a fost deja verificată în cadrul unei comisii parlamentare de anchetă şi că rezultatele acestei verificări indicau deja nevoia începerii urmăririi penale, probabil că Parlamentul va aviza favorabil cererea procurorului general.


Şase persoane urmărite penal în cazul Ridzi
DNA  a început urmărirea penală împotriva a şase persoane implicate în cazuri de corupţie şi asimilate acesteia,a anunţat Daniel Morar,şeful instituţiei. Împotriva lor au fost luate măsuri de sechestrare a unor bunuri.
Morar a mai precizat că a trimis procurorului general dosarul fostului ministru al tineretului şi sportului,Monica Iacob Ridzi,cu propunerea de urmărire penală.
Codruţa Kovesi a ezitat să se pronunţe asupra deciziei de trimitere către Parlament a cererii de urmărire penală a Monicăi Ridzi.

×
Subiecte în articol: observator general ridzi iacob ridzi