x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator DNA trece la represalii în "Trofeul Calităţii"

DNA trece la represalii în "Trofeul Calităţii"

de Dan Constantin    |    23 Mai 2012   •   18:47
DNA trece la represalii în "Trofeul Calităţii"

Lovitura de teatru in procesul "Trofeul Calitatii": Inspectoratul de Stat in Constructii a anuntat instanta ca nu se constituie parte civila in procesul aflat in faza de judecare a recursului la Inalta Curte de Casatie si Justitie. Decizia ISC arunca in derizoriu acuzele aduse de DNA la adresa lui Adrian Nastase si a unui grup de inalti functionari si oameni de afaceri care au fost "desemnati" de procurorii lui Adrian Morar sa umple boxa in cel mai politizat proces al ultimilor 20 de ani. Motivele pentru care Inspectoratul de Stat in Constructii s-a retras din pozitia de "pagubit" au fost pe larg expuse in documentele prezentate Inaltei Curti de Casatie si Justitie. Sub semnatura inspectorului general Constantin Adrian Balaban Grajdan au fost invocate:
● raportul de expertiza contabila judiciara efectuat in fata instantei de fond care concluzioneaza in urma organizarii evenimentului "Trofeul Calitatii in constructii" ca in bugetul ISC nu a fost inregistrat vreun prejudiciu;

● evidentele contractelor cu ISC, care nu releva inregistrarea vreunui prejudiciu financiar-contabil;

● raportul Curtii de Conturi privind activitatea ISC pentru anul 2004 (an in care s-a desfasurat evenimentul incriminat de DNA).

Considerentele pentru care ISC nu se constituie parte civila in cauza penala sunt si ele trimise printr-un document oficial Inaltei Curti. Iata cum in finalul acestui proces, care s-a intins pe mai multi ani, argumentele acuzatorilor s-au topit ca o bucata de gheata aruncata in foc. Apar acum insa cu probe de netagaduit presiunile inimaginabile facute asupra unor functionari din ISC si din institutii de control financiar pentru a falsifica adevarul, pentru a crea pagube ireale menite sa dea suport scenariului clocit pentru anihilarea politica a principalului adversar al presedintelui Traian Basescu. Impotriva evidentelor contabile, in pofida declaratiilor functionarilor din ISC, DNA a smuls cu forcepsul pozitia de parte civila in proces. Acum au aparut si documentele care sustin seria de articole publicate de Jurnalul National, care au definit dosarul si procesul "Trofeul Calitatii" drept o mascarada judiciara. Dam cateva exemple, care ele insele pot constitui probe pentru a atrage raspunderea celor care au initiat si dirijat acest proces odios. In 2006, procurorii "sapau" sa gaseasca paguba. Seful Serviciului achizitii din ISC raspunde: "Referitor la adresa dvs…, va aducem la cunostinta ca din documentele detinute in cadrul Serviciului Achizitii nu avem informatii privind existenta vreunui prejudiciu adus ISC de catre persoanele mentionate in adresa DNA (subliniera noastra). Raspunsuri asemanatoare au dat si Directia Economica, Biroul Audit Public Intern, Biroul Control Gestiune, carora li s-a solicitat ca pana la 8 august 2008 sa livreze "probe" pentru formularea pretentiilor de pagubiti. Ca atare, DNA ridica tonul. Procurorul-sef de sectie Doru Florin Tulus trimitea o adresa ultimativa catre ISC: "Va solicitam sa ne comunicati daca intelegeti sa va constituiti parte civila in procesul penal in contra invinuitilor Jianu Paula, Gasparovici Diana s.a, cercetati pentru savarsirea infractiunilor prevazute de art. 248 C. Pen., combinat cu art. 17, lit. d din Legea nr. 78/2000, cu alic. Art. 41, alin. 2 C. Pen. s.a.".

Functionarii din ISC "nu inteleg" apelul – ordin al DNA si nu vor sa scoata castanele din foc cu mainile lor. Stiind exact ca raportul de constatare al DNA nu putea fi sustinut cu acte din interiorul ISC, si in plus nu puteau preciza in ce consta prejudiciul suferit, cuantumul acestuia si valoarea daunelor, directorul economic Adrian Morariu ii propune directorului general al ISC "efectuarea unei expertize care sa determine existenta si intinderea prejudiciului material, precum si necesitatea constituirii ISC ca parte civila". Seful Serviciului Achizitii propune si el o expertiza independenta, deoarece nu are la dispozitie documentele din raportul DNA. In pofida acestor puncte de vedere, al expertizelor ce au urmat, conducerea ISC stransa cu usa a fost obligata sa isi asume rolul ordonat de DNA.

La termenul de ieri, completul de 5 judecatori al Inaltei Curti de Casatie si Justitie s-a pus iar intr-o situatie delicata. Parand cazuta din luna, Livia Stanciu a respins observatiile avocatilor privind presiunile asupra instantei, facandu-se ca nu stie despre "directivele" venite de la Monica Macovei si difuzate pe numeroase canale pentru condamnarea lui Adrian Nastase. Livia Stanciu nu se simte "presata" nici de demonstratia de strada organizata de noua Republica in fata Inaltei Curtii. Asteptam in acest proces noi surprize, noi retractari. Pana la finalul lui apropiat, "Trofeul Calitatii" umple de ridicol cea mai inalta instanta a tarii. Multumim pentru spectacol procurorilor DNA si mascotelor din Strada Batistei.

×