x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Doi condamnaţi, dar banii de nerecuperat

Doi condamnaţi, dar banii de nerecuperat

de Miruna Pasa Petru    |    07 Iun 2008   •   00:00
Doi condamnaţi, dar banii de nerecuperat

Ioana Maria Vlas, fost pre­şe­din­te al SOV Invest, a fost condamnată ieri de Tribunalul Bu­cureşti la opt ani de închisoare, pentru înşelă­ciune, în dosarul prăbuşirii Fondului Naţional de Acumulare

Ioana Maria Vlas, fost pre­şe­din­te al SOV Invest, a fost condamnată ieri de Tribunalul Bu­cureşti la opt ani de închisoare, pentru înşelă­ciune, în dosarul prăbuşirii Fondului Naţional de Acumulare (FNA). În cazul său, instanţa a constatat că pentru infracţiunea de fals în înscrisuri sub semnătură privată a interve­nit prescripţia. Maria Vlas mai are de executat trei ani din condamnare, deoarece a stat deja cinci ani în arest preventiv.

Nicolae Popa este cel de-al doilea condamnat în cazul FNA. Acesta a primit 12 ani de închisoare pentru complicitate la înşelăciune şi pedeapsa degradării militare.

Gavril Bătrîn a fost achitat pentru toate capetele de acuzare.

 
DESPĂGUBIRILE. Cei doi condamnaţi, în solidar cu SOV Invest şi cu SC Gelsor, au fost obligaţi să plătească despăgubiri celor peste o mie de investitori care nu şi-au recuperat încă prejudiciul. Instanţa a menţinut poprirea asupra conturilor SC SOV Invest SA. Unicredit Ţiriac Bank, CEC şi Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare nu vor fi obligate să achite daune, deoarece magistraţii au stabilit că acestea nu au calitatea de părţi responsabile civilmente. Maria Vlas a mai fost obli­ga­tă să achite 50.000 de lei, iar Ni­colae Popa, în solidar cu SC Gelsor SA, 200.000 lei cu titlu de cheltuieli de judecată. Sentinţa Tribunalului Bucureşti nu este definitivă, ea putînd fi atacată cu apel.

 
REACŢII. Hotărîrea de ieri i-a nemulţumit pe reprezentanţii păgubiţilor, care susţin că des­păgubirile nu vor avea cum să fie plătite, motiv pentru care au de­clarat deja apel. Maria Vlas nu are decît un apartament, iar Nicolae Popa a plecat din România în anul 2000, fiind dat în urmărire in­ter­naţională, fără succes pînă acum. Nici SOV Invest şi Gelsor SA nu deţin fondurile necesare pentru plata daunelor. “Pe noi nu ne in­te­resează că au condamnat-o pe Vlas, puteau s-o şi achite. Noi vrem să recuperăm prejudiciul. Iar CEC a fost scos din cauză, deşi a avut o triplă calitate: de investitor, de beneficiar şi de membru în Consiliul de Administraţie al FNA”, a susţinut preşedintele Asociaţiei Naţionale a Investitorilor FNI – FNA, Ştefan Ioniţă. La rîndul său, Maria Vlas a declarat ieri că nu are bani să plătească daunele. Ea a continuat să afirme că Sorin Ovidiu Vîntu este principalul vinovat care ar trebui să le achite. “Banii acestor oameni nu sînt la mine. Îmi pare rău pentru investitori, că nu îşi vor recupera banii. De unde să scot eu atîţia bani? Pot să ia pielea de pe mine, dar nu va fi destul”, a spus Vlas.

×
Subiecte în articol: observator vlas