Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) au trimis ieri instanţei de judecată dosarul privind prejudicierea Oficiului de Stat pentru Invenţii şi Mărci (OSIM) cu aproape 300.000 de euro. Directorul general al OSIM, Varga Gavril Alexandru (Gabor) este acuzat de abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, în formă calificată, delapidare, fals intelectual şi uz de fals, toate în formă continuată. În boza acuzaţilor vor mai compărea directorul economic de la OSIM, Vălureanu Irina, şeful Serviciului Financiar, Mărculescu Marieta Delia, şeful Biroului Resurse Umane, Săndulescu Carmen Narcisa, şeful Biroului Financiar, Stancu Elena Aura, casiera Dobre Liliana Eleonora şi şeful Serviciului administrativ din cadrul OSIM, Scurtu Viorel.
În fapt, anchetatorii au stabilit că inculpaţii şi-au îndeplinit în mod defectuos atribuţiile de serviciu la încheierea a trei contracte de servicii informatice în favoarea firmei ECSO&EXO S.R.L. "Concret, prin cele trei contracte s-a acceptat ca OSIM să plătească anual licenţa de utilizare a programului informatic EXMAN 3.W.3., deşi acea versiune de program fusese achiziţionată încă din anul 2002, fiind suficientă numai plata anuală a abonamentului pentru actualizarea programului şi asistenţă tehnică. În plus, preţul plătit de OSIM pentru licenţa acordată pentru anii 2008 şi 2009, a fost majorat de 5,71 ori faţă de anul 2007. De asemenea, a fost acceptată, fără documente justificative, plata unor servicii suplimentare abonamentelor stabilite prin contract, servicii care reprezentau, de fapt, tot actualizări şi asistenţă tehnică", se arată în comunicatul DNA.
"Pentru a ascunde depăşirea limitelor maxime ale cheltuielilor aprobate prin bugetul de venituri şi cheltuieli pentru anii 2007 şi 2008, inculpata Văleanu Irina, în calitate de director economic, cu ştiinţă, a îndeplinit în mod defectuos activitatea financiar - contabilă a OSIM, prin înregistrarea, la sfârşitul anilor 2007 şi 2008, a trei note contabile, fără documente justificative, denaturând astfel operaţiunile economico-financiare real efectuate", susţin procurorii DNA.
Anchetatorii au mai stabilit că la OSIM în anul 2008 s-au ordonat şi plăţi în conturile de salarii, fără documente care să ateste că li s-ar fi cuvenit drepturile băneşti Situatia s-a repetat şi în 2009, plăţile fiind făcute cu titlu de "ajutoare".
Paguba creată OSIM pentru servicii informatice este în sumă totală de 1.069.608,43 lei (echivalentul a 291.521 euro), reprezentând plăţile efectuate atât pentru licenţele aferente anilor 2007-2009 cât şi pentru serviciile suplimentare. OSIM s-a constituit parte civilă cu suma totală de 1.276.401 lei, reprezentând prejudiciul cauzat instituţiei în relaţiile contractuale cu S.C. ECSO & EXO S.R.L. Procurorii au instituit sechestru asupra unor imobile aparţinând celor doi directori inculpaţi de la OSIM. Dosarul a fost trimis spre soluţionare la Judecătoria Sectorului 3 Bucureşti.
Citește pe Antena3.ro