x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Doliu in literatura romaneasca! A MURIT scriitorul Mircea Cavadia

Doliu in literatura romaneasca! A MURIT scriitorul Mircea Cavadia

28 Mai 2015   •   17:02
Doliu in literatura romaneasca! A MURIT scriitorul Mircea Cavadia

Prozatorul, dramaturgul şi ziaristul Mircea Cavadia, membru al Uniunii Scriitorilor din România, filiala Timişoara şi al Uniunii Ziariştilor Profesionişti din România, s-a stins miercuri din viaţă.

Mircea Cavadia s-a născut la data de 6 octombrie 1950, în comuna Voineasa, judeţul Vâlcea. A locuit la Brăila până în 1989, intrând de tânăr în lumea literară de acolo, crescând sub îndrumarea academicianului Fănuş Neagu, acesta fiindu-i mentor.

Mircea Cavadia a publicat curent proză în mai toate publicaţiile literare din ţară şi a obţinut peste 100 de premii la diverse festivaluri şi concursuri de literatură, potrivit Agerpres.

În 1989 s-a mutat cu familia la Reşiţa, iar un an mai târziu, editura Cartea Românească din Bucureşti, editura Uniunii Scriitorilor din România îi tipăreşte, după nouă ani de la depunerea manuscrisului, volumul de proză scurtă "Vulpea". Cartea este recenzată elogios în România Literară, Caiete Critice, Luceafărul, Literatorul şi Meridianul Timişoara, de către personalităţi de vârf ale criticii româneşti: Eugen Simion, Andrei Grigor, Lucian Chişu, Adrian Dinu Rachieru.

În ultimii 20 de ani, Mircea Cavadia a tipărit 11 cărţi de proză şi teatru, majoritatea fiind recompensate cu premii naţionale.

Uniunea Scriitorilor din România i-a conferit premiul pentru dramaturgie, în 2001, pentru volumul de teatru "Pământ de flori, trilogia tranziţiei", cuprinzând piesele: "Păsări fără cer", "În slujba poporului" şi "Ţara, viitor de aur are!"

Între anii 1993-2002, i s-a montat, pe scena Teatrului G.A. Petculescu din Reşiţa, trei piese de teatru şi i s-a jucat o a patra piesă în Serbia.

În 2009, criticul Ionel Bota, tipăreşte la editura Marineasa din Timişoara, volumul de eseuri critice "Proza lui Mircea Cavadia", în care analizează cinci cărţi, volumele de proză scurtă, 'Vulpea' şi 'Şarpele gol' şi romanele 'Alinierea planetelor', 'Privighetoarea arsă' şi 'Gaura de vierme'.

Mircea Cavadia a fost prezent în multe antologii literale, dicţionare şi enciclopedii, membru şi preşedinte de juriu la concursul de proză, epigrame şi teatru. Are sub tipar volumul de proză scurtă "Zile de libertate".

Din anul 2010, Mircea Cavadia este Cetăţean de Onoare al judeţului Caraş-Severin.

×
Subiecte în articol: Mircea Cavadia deces