x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Doliu in lumea stiintei! Chimistul american Richard Heck, laureat al premiului Nobel, a încetat din viaţă

Doliu in lumea stiintei! Chimistul american Richard Heck, laureat al premiului Nobel, a încetat din viaţă

12 Oct 2015   •   14:51
Doliu in lumea stiintei! Chimistul american Richard Heck, laureat al premiului Nobel, a încetat din viaţă

Chimistul american Richard Heck, laureat al Premiului Nobel pentru Chimie, a încetat din viaţă sâmbătă, după ani de luptă cu mai multe boli, conform unui anunţ făcut de rudele soţiei sale filipineze, transmite Reuters.

Richard Heck, 84 de ani, a împărţit Nobelul pentru Chimie în anul 2010 cu japonezii Ei-ichi Negishi şi Akira Suzuki, pentru descoperirea unor noi modalităţi de legare a atomilor de carbon cu aplicabilitate atât în lupta împotriva cancerului cât şi în industria IT.

Celebrul chimist era afiliat Universităţii din Delaware, din SUA, când a dezvoltat o metodă de reacţie cu catalizator de paladiu, denumită reacţie Heck, în anii '60 - '70. Cei doi oameni de ştiinţă niponi au avut contribuţii personale la acelaşi tip de reacţie spre sfârşitul anilor '70.

Richard Heck s-a retras în Filipine în 2006, alături de soţia sa Socorro Nardo-Heck. Socorro a încetat din viaţă la doi ani după ce Heck a câştigat Nobelul pentru Chimie, conform lui Michael Nardo, nepotul soţiei chimistului şi cel care a avut grijă de savant în ultimii săi ani de viaţă.

După pierderea soţiei sale, Heck a fost curpins de depresie, iar starea sănătăţii sale s-a degradat constant. Omul de ştiinţă a fost internat de numeroase ori în spital începând cu anul 2013, când abia a supravieţuit unei pneumonii grave. Richard Heck a supravieţuit şi unui cancer de prostată şi lua medicamente pentru diabet, maladie pulmonară obstructivă cronică şi pentru o formă uşoară de demenţă. 

Agerpres

×
Subiecte în articol: Richard Heck deces