x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Dopamina ne face să îi căutăm pe cei pe care îi iubim sau să îi uităm

Dopamina ne face să îi căutăm pe cei pe care îi iubim sau să îi uităm

de Redacția Jurnalul    |    26 Ian 2024   •   14:45
Dopamina ne face să îi căutăm pe cei pe care îi iubim sau să îi uităm
Sursa foto: Pexels

Când ne îndrăgostim, creierul nostru este inundat de dopamină, un hormon care ne motivează să îl căutăm pe partenerul nostru și să ne apropiem de el. După despărțire, nivelul de dopamină scade. Studiul i-ar putea ajuta pe cei care nu își pot reveni după o despărțire.

Un studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea din Colorado Boulder a arătat că dopamina, un neurotransmițător care joacă un rol important în plăcere și motivație, este eliberată în creierul șoarecilor atunci când aceștia se apropie de partenerul lor sau se află în compania acestuia.

Cercetătorii au urmărit activitatea creierului șoarecilor folosind senzori foarte subțiri cu fibră optică. Au descoperit că eliberarea de dopamină în nucleul accumbens, o regiune a creierului asociată cu recompensa și motivația, era mai mare atunci când șoarecii se aflau în prezența partenerului lor, comparativ cu momentele în care se aflau în prezența unui șoarece străin.

Mai mult, cercetătorii au descoperit că eliberarea de dopamină era mai mare atunci când șoarecii trebuiau să depună un efort pentru a ajunge la partenerul lor. De exemplu, atunci când șoarecii trebuiau să apese o pârghie pentru a deschide o ușă care îi separa de partenerul lor, eliberarea de dopamină era mai mare decât atunci când ușa era pur și simplu deschisă.

Eliberarea de dopamină a scăzut, însă, semnificativ după o despărțire. Această scădere ar putea fi un mecanism de protecție al creierului, care ne ajută să ne depășim pierderea și să ne pregătim pentru o nouă relație.

Studiul a fost publicat în revista Current Biology. Va fi nevoie de timp pentru a înțelege dacă rezultalele se aplică și la oameni, însă studiul a ceea ce se întâmplă la nivel neurochimic în legăturile emoționale sănătoase ar putea ajuta persoanele care se luptă în mod patologic să intre într-o relație sau pe cele care nu își pot reveni după încheierea unei aventuri.

(sursa: Mediafax)

 

×
Subiecte în articol: dopamina studiu