x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Doru Boştină, marele avocat, CONDAMNAT LA ÎNCHISOARE pentru fals. Victima - chiar fosta soţie

Doru Boştină, marele avocat, CONDAMNAT LA ÎNCHISOARE pentru fals. Victima - chiar fosta soţie

de Gabi Golea    |    25 Apr 2012   •   15:06
Doru Boştină, marele avocat, CONDAMNAT LA ÎNCHISOARE pentru fals. Victima - chiar fosta soţie

Un scandal mocneste in Baroul Bucuresti de cateva saptamani. Unul dintre membrii lui de vaza, avocatul Bostina Doru Catalin, are o condamnare definitiva intr-un caz penal, dar situatia sa profesionala nu este luata in analiza de Consiliul Baroului Bucuresti. Avocatul Doru Catalin Bostina si notarul Carmen Popa au fost condamnati, prin sentinta definitiva a Inaltei Curti de Casatie si Justitie, pentru fals in inscrisuri sub semnatura privata si uz de fals in forma continuata la 3 luni de inchisoare cu suspendare si, respectiv, la 6 luni de inchisoare cu suspendare.

Bostina Doru Catalin a solicitat ICCJ, printr-o contestatie, sa constate prescriptia faptelor, dar instanta suprema a respins ca nefondata cererea. Ca atare, Bostina Doru nu mai prezinta un cazier curat si are, ca masura complementara pedepsei, un termen de incercare de 2 ani si 3 luni stabilit de Curtea de Apel. De asemenea, in condamnarea notificata de ICCJ a deciziei Curtii de Apel erau specificate si o serie de interdictii pentru inculpat: interzicerea dreptului de a alege si a fi ales in autoritati publice sau in functii elective publice, precum si de a ocupa o functie in exercitarea autoritatii de stat.

Procesul care i-a avut ca inculpati pe Bostina si Popa a plecat de la semnarea in fals a fostei sotii a avocatului pentru a o deposeda de un imobil. Altfel spus, mai pe romaneste, o hotie cu acte. Dupa 28 de amanari in care cei implicati au tras de timp ca sa intre sub umbrela prescrierii faptelor, in ianuarie 2012 au fost condamnati. Desi se apropia de un deznodamant cu urmari pentru onorabilitate, Bostina a avut in 2011 un an de exceptie din punct de vedere al castigurilor. Astfel pe site-ul cabinetului putem citi: "Bostina & Asociatii este in perzent cea mai mare Casa de avocatura si una din cele mai respectate firme de pe piata de consultanta juridica din Romania". In 2011, casa de avocatura a inregistrat o cifra de afaceri de 33,47 milioane de euro, suma-record pe piata. Bostina si Asociatii a acumulat aceste recorduri si din importante contracte cu statul, avand astfel in cont si o contributie din banul public, ceea ce indeamna spre transparenta.

Am dorit sa aflam cum se repercuteaza condamnarea lui Bostina Doru Catalin in statutul lui profesional si in pozitia in interiorul Baroului Bucuresti.
In locul proaspatului condamnat pentru fals a raspuns Ovidiu Constantinescu, PR Manager la Bostina & Asociatii. El a gasit o formula obraznica de a ocoli subiectul: "V-as fi recunoscator daca ati putea sa-mi clarificati cine a comandat aceasta ancheta jurnalistica; care este scopul anchetei jurnalistice; cine trebuie informat corect". Cu asemenea PR, ii uram lui Bostina Doru perioada usoara de incercare si o recuperare a onoarei "atinse" de condamnarea la inchisoare. Baroul Bucuresti a tacut adanc, desi in statutul avocatului sunt prevederi care ar obliga acest for sa ia in discutie cazul lui Bostina. Legea profesiei de avocat specifica limpede cazurile care aduc incompatibilitate in exercitarea acestei meserii. La capitolul II, art. 12 se prevede ca poate fi membru al Baroului cel care are exercitiul drepturilor civile si politice. Or, Curtea de Apel i-a restrans lui Bostina o serie de drepturi.

Art. 14 al Legii prevede ca "Este nedemn de a fi avocat cel condamnat definitiv prin hotarare judecatoreasca la pedeapsa cu inchisoare pentru savarsirea unei infractiuni intentionate, de natura sa aduca atingere prestigiului profesiei".
Daca seful Baroului, care ar trebui sa sesizeze Consiliul Baroului in cazul lui Bostina Doru Catalin, nu o face, inseamna ca utilizarea falsului, constatat de instanta si sanctionat cu inchisoarea, este in avantajul prestigiului profesiei de avocat. O pozitie de toleranta suspecta care ar trebui macar argumentata public.

Asteptam de asemenea si punctele de vedere ale organizatiilor profesionale ale avocatilor din Elvetia, Austria si Cipru unde Bostina & Asociatii are birouri, deci exercita cu drepturi depline meseria in sistemul de Justitie al acestor tari. Si acolo falsul este oare incurajat prin tacere sau obraznicie?

×
Subiecte în articol: observator