x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Doru Buşcu: "SRI-ul nu e o instituţie de telefoniste”

Doru Buşcu: "SRI-ul nu e o instituţie de telefoniste”

de Anca Nicoleanu    |    21 Oct 2010   •   00:00
Doru Buşcu: "SRI-ul nu e o instituţie de telefoniste”
Sursa foto: /Jurnalul Naţional

Scandalul stenogramelor continuă. După ce Cătălin Popa - director editorial al Realitatea TV - a declarat că va da în judecată SRI-ul, întrucât discuţiile telefonice cu Sorin Ovidiu Vântu nu trebuiau făcute publice, pentru că nu aveau relevanţă în dosarul Nicolae Popa, în care patronul trustului Realitatea-Caţavencu e implicat,

Doru Buşcu confirmă la rându-i că va acţiona în justiţie instituţiile statului. "Şansa e de partea noastră, fără discuţie", afirmă directorul editorial al Academiei Caţavencu.

● Jurnalul Naţional: Vei da în judecată doar SRI-ul?
● Doru Buşcu:
Vor fi acţionate în justiţie SRI-ul şi Parchetul, dar deocamdată nu am detaliile tehnice. Pentru că SRI-ul este cel care a făcut înregistrările, iar Parchetul cel care le-a gestionat. Şi SRI-ul nu este o instituţie de telefoniste, este o instituţie ai căror angajaţi au şi capacitatea de a discerne. Prin urmare şi discernământul lor a implicat prezenţa acestor stenograme care n-au nici o legătură cu cazul, în cazul dosarului Nicolae Popa.

● Când se va petrece?
● Cel mai probabil săptămâna care vine. Va fi ceva ce se va judeca în regim de urgenţă, pentru că de obicei în astfel de cazuri, dacă merg pe termenele clasice ale instanţelor în timp de ani, răul rămâne făcut, şi efectul eventual pozitiv pe care îl obţii în justiţie pică într-un moment în care nimănui nu-i mai pasă de asta. De aia o să încercăm să găsim o formulă rapidă.

● Cine dă în judecată, tu, Sergiu Toader, Cătălin Popa...
● În ceea ce mă priveşte, eu îi dau în judecată. Presupun că şi ceilalţi care s-au descoperit în stenograme. Va fi cred o acţiune comună pentru că speţa este aceeaşi.

● A fost verificată veridicitatea stenogramelor? Pare că ţi-ar lipsi nişte răspunsuri din discuţiile purtate cu Vântu.

● Da, în cazul meu lipsesc răspunsuri, este un semimonolog de-al lui Vântu, dar eu îmi amintesc cu precizie discuţia, în cazul meu, ea corespunde în linii mari.

● Lipsesc eventuale reacţii ale tale sau împotriviri la spusele lui Vântu?

● Nu-mi amintesc, dacă aş vedea răspunsurile, aş putea să-ţi zic.

● Ce daune o să cereţi?
● Urmează ca avocaţii să spună care sunt şansele să avem un rezultat rapid. Nu dauna marterială e importantă, ci principiul.

● Ce şanse crezi că o să aibă acţiunea şi până unde eşti dispus să mergi?

● Aşa cum arată lucrurile acum, şansa e de partea noastră, fără discuţie. Este un act premeditat de a scoate în spaţiul public nişte convorbiri private care nu au relevanţă şi nici vreo legătură cu cazul Nicolae Popa.

● Unii spun că stenogramele atacă credibilitatea voastră ca jurnalişti şi că ar trebui să renunţaţi definitiv la presă, pentru a vă spăla imaginea. Ce le-ai răspunde?
● Unu, credibilitatea mea, cel puţin, şi eu mă raportez aici la Academia Caţavencu, poate fi susţinută de revistă. Nu poate fi pusă la îndoială independenţa editorială a revistei. Doi, tonul discuţiei (n.n. discuţie în care SOV îşi arăta nemulţumirea că revista nu-i serveşte interesele, aşa cum şi-ar dori) arată un Vântu extrem de nemulţumit, furios, aproape turbat. Ori dacă în Academia Caţavencu lucrurile se petreceau aşa cum îşi imagina el că trebuia să se întâmple, era un om mulţumit în această discuţie.

● Tu susţii că v-aţi făcut treaba, indiferent de furiile lui Vântu.
● Niciodată cineva nu a impus ce să se facă la Academia Caţavencu. Discuţii în jurul ziarului fireşte că pot avea loc în cadru privat oricând, însă rezultatele se văd în ziar.

● Trustul Realitatea Caţavencu va da explicaţii, în urma solicitării Clubului Român de Presă?

● Acum e o modă să se revolte lumea. Eu cred că e o chestiune care-i priveşte individual pe cei implicaţi, breasla n-are decât să-şi ia măsurile de precauţie, eu am reacţionat în scris, mi-am exprimat părerile, nu văd ce altceva aş mai avea de făcut. Explicaţiile pe care le am le voi da individual şi atunci când o să consider eu că va fi cazul, în ritmul meu, când sunt eu dispus să le dau. Nu fac parte din Clubul Român de Presă, nu fac parte din nici o organizaţie şi nici nu mă interesează să fac parte. Responsabilitatea pe efectul negativ al acestor stenograme mi-o asum în raport cu vânzările produsului şi cu audienţa lui.

● Crezi că ţi-e ascultat telefonul şi-n clipa asta?
● Da, nu cred că mai era nevoie să înregistrezi convorbirea, o cereai la SRI, cred că ţi-o dădeau.

×
Subiecte în articol: observator