x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Dosare - CNSAS cere SRI sa aplice solutia Basescu

Dosare - CNSAS cere SRI sa aplice solutia Basescu

13 Ian 2005   •   00:00

CNSAS a cerut ieri directorului SRI, Radu Timofte, sa predea Colegiului arhiva fostei Securitati si cladirea unde aceasta este depozitata.

Presedintele Traian Basescu a apreciat, recent, ca Legea accesului la dosarele fostei Securitati trebuie modificata imediat, deoarece "legea a iesit stramba si limiteaza chiar vointa SRI de a fi mai transparent". Basescu a precizat ca a avut discutii separate cu Horia Roman Patapievici, membru in CNSAS, si cu Radu Timofte, directorul SRI, pe tema accesului CNSAS la dosarele fostei Securitati, fiind de acord ca trebuie facuta o modificare imediata a legii. Potrivit lui Basescu, la modificarea legii se va merge pe "principiul celor doua chei", precizand ca in arhiva vor intra reprezentantul CNSAS si reprezentantul SRI, iar daca un dosar este inca activ din punctul de vedere al secretului de stat, acesta trebuie protejat. El a mentionat ca din discutiile cu SRI a rezultat ca sunt dosare de dinainte de 1989 care isi pastreaza inca nivelul de confidentialitate. Presedintele a mai spus ca solutia pentru transferarea arhivei de la SRI la CNSAS este transferarea cu tot cu cladirea in care se afla aceasta. Ca urmare, Colegiul CNSAS a cerut ieri directorului SRI, Radu Timofte, sa predea CNSAS arhiva fostei Securitati, instrumentele de evidenta ale acesteia si cladirea unde este depozitata, urmand ca la inceput sa se recurga la solutia de acces la arhive evocata de Basescu.

SOLUTIE. Presedintele Basescu a lansat solutia ca, pana la indeplinirea formelor legale de preluare integrala a arhivei fostei Securitati, cu tot cu cladire si instrumentarul de evidenta, sa se recurga la regula "dublei chei" si a "dublului sigiliu". Aceasta regula inseamna ca, de fiecare data cand are nevoie CNSAS de accesul in arhiva, sa fie prezent si un reprezentant din partea SRI, astfel incat dosarele privind securitatea nationala sa nu fie accesate de CNSAS, fapt prevazut de lege. CNSAS considera ca aceasta solutie asigura in mod deplin respectarea Legii sigurantei nationale, fiind sustinuta de Colegiu inca de la infiintare. In incheiere, membrii Colegiului precizeaza ca asteapta din partea directorului SRI "traducerea neintarziata in fapta" a solutiei oferite de presedintele tarii. Cererea este semnata de noua membri ai Colegiului, in frunte cu presedintele, Gheorghe Onisoru. (Carmen Vintila)

×
Subiecte în articol: basescu observator cnsas