x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Dosarele miniştrilor - DNA cere Senatului aviz pentru Păcuraru

Dosarele miniştrilor - DNA cere Senatului aviz pentru Păcuraru

de Violeta Fotache    |    19 Apr 2008   •   00:00
Dosarele miniştrilor - DNA cere Senatului aviz pentru Păcuraru

Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) a cerut ieri Senatului aviz pentru urmărirea penală a ministrului Muncii, Paul Păcuraru (foto), sub acuzaţia de luare de mită, în dosarul 239/P/2007. Gestul procurorilor anticorupţie de a se adresa Parlamentului vine ca urmare a Deciziei Curţii Constituţionale din România (CCR) nr. 270 din 10 martie 2008, privind Legea 115/1999 a răspunderii ministeriale, ne-a informat Biroul de presă al DNA.



Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) a cerut ieri Senatului aviz pentru urmărirea penală a ministrului Muncii, Paul Păcuraru (foto), sub acuzaţia de luare de mită, în dosarul 239/P/2007. Gestul procurorilor anticorupţie de a se adresa Parlamentului vine ca urmare a Deciziei Curţii Constituţionale din România (CCR) nr. 270 din 10 martie 2008, privind Legea 115/1999 a răspunderii ministeriale, ne-a informat Biroul de presă al DNA.


POZIŢIA LUI PĂCURARU. Ministrul Muncii, Paul Păcuraru, s-a bucurat ieri la modul declarativ că DNA s-a adresat în sfîrşit Senatului, cînd el a solicitat procurorilor acest lucru încă de acum şase luni. "Domnul Morar susţinea atunci că nu e nevoie de aviz, dar uite că acum se dovedeşte că e nevoie. Mă bucur că s-a făcut acest lucru, pentru că acum DNA va trebui să justifice cum face dosare", a declarat politicianul, subliniind că nu există fapta pentru care este cercetat într-un dosar cu Ilie Dan Morega, preşedintele PNL Gorj.
Reamintim că preşedintele statului a dat deja avizul pentru cercetarea ministrului încă din luna ianuarie, însă, potrivit Deciziei CCR din 10 martie, acest aviz ar fi trebuit cerut Senatului, ministrul avînd şi calitatea de senator.


CONFLICTUL. Potrivit Deciziei Curţii, în aplicarea dispoziţiilor articolului 109, alineatul 2, teza întîi, din Constituţie, Ministerul Public va sesiza Camera Deputaţilor sau Senatul, după caz, pentru a cere urmărirea penală a membrilor şi foştilor membri ai Guvernului, pentru faptele comise în timpul mandatelor lor şi care la data sesizării, au şi calitatea de deputat sau senator. Pentru membrii Guvernului, foşti sau actuali, care la data sesizării nu au şi calitatea de parlamentar, Ministerul Public va sesiza preşedintele, a stabilit Curtea. Conflictul între Parlament şi Ministerul Public a pornit de la procedurile urmate în cazurile Adrian Năstase, Miron Mitrea, Codruţ Şereş şi Paul Păcuraru, procurorii susţinînd că este suficient avizul preşedintelui, iar parlamentarii susţinînd că este obligatoriu şi avizul dat de Legislativ. După verdictul Curţii Constituţionale s-a comentat că decizia nu s-ar aplica în aceste cazuri, avînd putere numai pentru viitor. Dacă procurorii ar fi continuat anchetele


REACŢIE. Vicepreşedintele PNL Puiu Haşotti a declarat ieri pentru Mediafax că decizia DNA îi este benefică lui Paul Păcuraru. "Paul Păcuraru a solictat încă de acum şase luni anchetarea sa de către DNA şi dacă în Justiţia românească mai există un pic de dreptate, gestul de azi al DNA este benefic pentru Păcuraru, care îşi va dovedi astfel nevinovăţia, pe care sunt convins că o are. (…) În acest fel se va demonstra şi faptul că DNA este un instrument politic, un instrument de persecuţie politică", a susţinut Puiu Haşotti. Drumul Parlamentului mai trebuie luat şi de cererile de aviz în cazurile Codruţ Şereş, Adrian Năstase şi Miron Mitrea.


AUDIERE LA SENAT. Cererea DNA va ajunge la comisia juridică, via preşedintele Senatului şi Biroul Permanent (unde va fi discutată marţi), iar comisia va întocmi un raport ce urmează a fi votat în plenul Senatului. Vicepreşedintele Comisiei juridice a Senatului, Şerban Nicolae (PSD), a declarat că în elaborarea raportului pe care îl va înainta plenului, Comisia ar putea lua în calcul audierea lui Paul Păcuraru. "Probabil va fi invitat şi colegul Paul Păcuraru, şi se va întocmi un raport, prin care comisia va propune plenului o soluţie, fie ca Senatul să ceară urmărirea penală a ministrului Muncii, Paul Păcuraru, fie clasarea sesizării", a precizat Şerban Nicolae. Acesta a subliniat că senatorii nu vor ezita să ceară documente suplimentare de la DNA, deoarece "Senatul are răspunderea de a cere urmărirea penală a unui cetăţean, şi nu putem să o facem nici superficial sau politic, pentru că se poate spune că eu sunt PSD-ist şi cer urmărirea penală a lui Păcuraru pentru că este PNL-ist. Urmărirea penală se cere pentru elemente care ţin de natura faptelor cu caracter penal". "Din punctul meu de vedere, dacă lucrurile se dovedesc în sensul că Paul Păcuraru a comis o infracţiune sau este susceptibil, pe o bănuială întemeiată, şi este nevoie de o cercetare penală pentru a elucida situaţia, atunci DNA se face vinovat de întîrzierea nepermisă a acestei anchete. Practic, cercetarea se presupune că a început acum un an de zile", a mai spus senatorul PSD.

Potrivit lui Şerban Nicolae, Comisia juridică va dezbate cazul Păcuraru cel mai devreme miercuri sau joi, sau peste încă o săptămână, în funcţie şi de programul pe care Senatul îl stabileşte pentru lucrări în plen şi în comisii.

×
Subiecte în articol: observator senatului paul penală păcuraru