Nici în acest moment nu este foarte clar cum au demarat cercetările în cazul privatizării Institutului de Cercetări Alimentare (ICA), probele despuse la dosar, în stadiu incipient, cuprinzând articole de presă sau sesizări "anonime", toate aceste elemente conturând ideea că dosarul a fost fabricat la comandă de către DNA.
Cursul evenimentelor se prezintă în modul următor: la patru ani de la decizia de neîncepere a urmăririi penale a dosarului ICA, în februarie 2007, în cotidianul Curentul a apărut un articol care, fără să facă referire la probe sau documente edificatoare, avea să stea la baza unui referat al poliţiei judiciare care a fost transmis DNA. La rândul lor, procurorii anticorupţie au folosit ancheta de presă publicată în Curentul pentru a readuce în discuţie cazul.
Astfel, deşi articolele de presă nu sunt acte procedurale sau mijloace de probare, conform rechizitoriului, tocmai acestea stau la baza fundamentării probatoriului în dosarul privatizării ICA.
De asemenea, din dosar se poate remarca faptul că la baza declanşării cercetărilor privatizării ICA a stat un alt element la fel de neprocedural - o sesizare anonimă.
Un alt element contradictoriu în evoluţia acestui dosar îl reprezintă şi denunţul făcut de Vasile Popa, care şi l-a însuşit printr-o declaraţie dată DNA, în iunie 2007. Dar, paradoxal, Vasile Popa nu şi-a menţinut în faţa instanţei afirmaţiile consemnate în denunţ, mai mult, el afirmând că preluarea ICA a fost un eveniment salutar pentru această societate.
"Regândind întreaga situaţie, astăzi pot să afirm că intervenţia domnului Voiculescu de a prelua ICA în cadrul holding-ului GRIVCO a fost salutară şi salvatoare. Înclin să cred, realist vorbind, că dl. Voiculescu a avut o intervenţie benefică pentru salvarea institutului. Imboldul care m-a determinat să întocmesc şi să trimit sesizarea la Ministerul Justiţiei a fost determinat de faptul că mă durea sufletul să văd că Institutul de Cercetări Alimentare e pe cale de dispariţie. Acum îmi dau seama că acţiunea mea a fost greşit gândită datorită unor stări de enervare de moment pe care le-am avut".
Vasile Popa, director general al ICA