Procurorii Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au respins cererea lui Marin Condescu de preluare a cauzei în care este anchetat pentru spălare de bani. Dosarul s-a întors, la începutul acestei săptămâni, la Parchetul de pe lângă Tribunalul Gorj, cu precizarea ca procurorul de caz să-şi finalizeze cercetarea. Reamintim, dosarul a fost luat spre analiză în luna februarie a acestui an de către procurorii instanţei supreme, chiar cu o zi înainte ca celor doi suspecţi, Marin Condescu şi Viorel Temelescu, să li se prezinte trimiterea în judecată.
Procurorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au respins cererea formulată de Marin Condescu de preluare a dosarului spre cercetare. Fostul boss de la Pandurii s-a adresat cu plângere Procurorului General al României, în care preciza că ancheta făcută de procurorul de caz de la Gorj, Emil Moţa, este una abuzivă şi că asupra sa se exercită presiuni mediatice. După mai bine de două luni de la preluarea dosarului pentru analizare, procurorii de la instanţa supremă au luat filă cu filă şi au ajuns la concluzia că plângerea lui Condescu este inadmisibilă. Drept urmare, au dispus respingerea solicitării de mutare a anchetei la un alt parchet.
Plângerea lui Condescu, nefondată
Indicaţiile Parchetului General se referă la continuarea anchetei de către acelaşi procuror care s-a ocupat de cercetările penale. În luna februarie a acestui an, cu o zi înainte de a li se aduce la cunoştinţă celor doi suspecţi, Condescu şi Temelescu, finalizarea anchetei, dosarul a fost luat de la Gorj la Bucureşti. Continuarea cercetărilor ar însemna chemarea celor doi la Parchetul de pe lângă Tribunalul Gorj pentru a le aduce la cunoştinţă trimiterea în judecată. Imediat ce dosarul a plecat de la Gorj la Parchetul General, Marin Condescu a negat faptul că ar fi formulat o cerere de preluare a cauzei.
A prejudiciat Pandurii
În acest dosar, Marin Condescu, în calitate de preşedinte al Clubului Pandurii Târgu-Jiu şi Viorel Temelescu, în calitate de vicepreşedinte, au fost puşi sub acuzare pentru comiterea mai multor infracţiuni, respectiv spălare de bani, înşelăciune, delapidare, fals şi uz de fals. Ei au şi fost reţinuţi, pentru 24 de ore, Marin Condescu fiind acuzat că a falsificat trei contracte de cesiune de creanţe cu firma Edenred România SRL Bucureşti, care asigura tichetele de masă pentru minerii din fosta Societate Naţională a Lignitului Oltenia, şi că a prejudiciat clubul Pandurii cu peste 2,6 milioane de lei. “Ca administrator al Clubului Pandurii, în mod repetat şi în baza aceleiaşi rezoluţii infracţionale, în perioada 2011 – 2013, a împrumutat Clubul Sportiv cu diferite sume de bani provenite din împrumuturi bancare contractate de inculpat, iar ulterior, cu ocazia restituirii sumelor de către Clubul Sportiv, inculpatul a beneficiat în mod necuvenit de sume de bani mai mari decât cele legale, justificând în mod formal diferenţele ca provenind din diferenţele de curs leu-euro. S-a reţinut că inculpatul şi-ar fi însuşit în mod personal sume de bani care, totalizate, depăşesc 2,6 milioane lei, cu care a prejudiciat interesele patrimoniale ale Clubului Sportiv Pandurii Târgu-Jiu”, au precizat anchetatorii, la vremea respectivă.