x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Dosarul 'Mineriada'. După Ion Iliescu, s-a prezentat la Parchetul General şi Virgil Măgureanu, fost director al SRI

Dosarul 'Mineriada'. După Ion Iliescu, s-a prezentat la Parchetul General şi Virgil Măgureanu, fost director al SRI

21 Oct 2015   •   10:37
Dosarul 'Mineriada'. După Ion Iliescu, s-a prezentat la Parchetul General şi Virgil Măgureanu, fost director al SRI

Fostul director al SRI Virgil Măgureanu s-a prezentat miercuri la Parchetul General, în aceeaşi zi în care procurorii militari au anunţat că vor continua ancheta în dosarul "Mineriada" pentru infracţiune contra umanităţii şi că au extins urmărirea penală asupra altor persoane.

Citeşte şi Ancheta în Dosarul "Mineriada" continuă! Ion Iliescu s-a prezentat la Parchetul General

"Până nu se lămuresc de către instanţă circumstanţele acestor regretabile victime...", a declarat Măgureanu la intrarea în Parchetul General, adăugând că nu îşi reproşează nimic "în legătură cu morţi".

Citeşte şi Dosarul 'Mineriada'. Şi generalul Victor Stănculescu a mers la Parchetul General

"Ca urmare a ordonanţei procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie de infirmare a soluţiei şi confirmare a ordonanţei de către judecătorul de cameră preliminară din cadrul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, procurorii militari continuă ancheta în dosarul nr. 47/P/2014 privind evenimentele din 13-15 iunie 1990", se arată într-un comunicat al Parchetului transmis miercuri AGERPRES.

Astfel, prin ordonanţa nr. 47/P/2014 din data de 16 octombrie 2015, procurorii militari au dispus schimbarea încadrării juridice şi efectuarea în continuare a urmăririi penale sub aspectul săvârşirii infracţiunii contra umanităţii prev. de art. 439 alin. 1 lit. a, g şi j din Codul penal constând în reprimarea violentă a manifestaţiei din Piaţa Universităţii, din dimineaţa zilei de 13 iunie 1990, soldată cu decesul a patru persoane şi rănirea prin împuşcare a altor trei, precum şi vătămarea corporală şi lipsirea de libertate a aproximativ 1.000 de persoane în zilele de 14 şi 15 iunie 1990, ca urmare a atacului violent declanşat de către muncitori din unele centre industriale şi bazine carbonifere din ţară.

Prin aceeaşi ordonanţă s-a dispus extinderea urmăririi penale cu privire la participarea altor persoane la săvârşirea faptelor descrise anterior, anunţă Parchetul.

"În perioada următoare vor fi audiate persoanele faţă de care s-a dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale sub aspectul săvârşirii infracţiunii contra umanităţii prev. de 439 lit. a, g şi j din Codul penal şi care la data evenimentelor deţineau funcţii de conducere la nivelul structurilor civile şi militare ale statului, precum şi în cadrul unor unităţi economice", se precizează în comunicat.

Sursa: Agerpres

×