x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Dosarul ”Mită la WC”: Mircia Gutău a fost pus în libertate

Dosarul ”Mită la WC”: Mircia Gutău a fost pus în libertate

de Andreea Căprescu    |    14 Sep 2011   •   13:11
Dosarul ”Mită la WC”: Mircia Gutău a fost pus în libertate

'Astazi e ziua mare a Sfintei Cruci. Am credinta ca bunul Dumnezeu ma va sprijini. Voi dovedi aceasta eroare judiciara". Acestea sunt primele declaratii ale lui Mircia Gutau, fostul primar din Ramnicu Valcea care de cateva ore este un om liber.

Magistratii Tribunalului Mehedinti au respins recursul formulat de DNA, hotarind punerea in libertate de indata a fostului edil, desi procurorii anticoruptie au fost impotriva deciziei luate de Judecatoria Drobeta-Turnu Severin, care aprobase cererea de eliberare conditionata.

Mircia Gutau a fost condamnat in luna ianuarie 2010, in baza unei sentinte definitive si executorie a ICCJ, la trei ani si jumatate de detentie, pentru luare de mita. In acelasi dosar a mai fost condamnat si fostul viceprimar al Ramnicului, Nicolae Dicu, pentru complicitate la luare de mita. Mai precis, Nicolae Dicu a fost prins in flagrant, in toaleta unui hotel, luand mita, dupa ce ar fi pretins, impreuna cu Mircia Gutau suma de 50.000 de euro unui om de afaceri, in schimbul eliberarii unui certificat de urbanism. Gutau si-a ispasit o parte din pedeapsa la Penitenciarul Colibasi, dupa care a fost mutat la Penitenciarul Turnu Severin.

Citeste si: Colibasi – puscaria primarilor

Cat timp a stat dupa gratii, fostul primar, exclus din PDL la vremea respectiva, a fost declarat cetatean de onoare al municipiului Ramnicu Valcea, pentru merite deosebite. Prezenta vineri la Ramnicu Valcea, Elena Udrea s-a aratat incantata de “reintegrarea' lui Mircia in partidul portocaliu. “Daca societatea da dreptul unui om care se presupune ca a gresit, sa fie reabilitat, un partid politic, cu atat mai mult trebuie sa dea acest drept. Mircia Gutau, din punctul meu de vedere, ramane un primar extraordinar in istoria primarilor din Ramnicu Valcea. Daca a gresit…Oricui i se poate intampla sa greseasca si fiecare are dreptul sa fie iertat, sa fie reabilitat. Nu numai moral, ci si legal. Nu s-a pus in discutie, dar nu vad de ce nu ar fi reintegrat. Daca legea ii da voie sa fie reabilitat, nu vad de ce partidul nu i-ar da acest drept ', a declarat Elena Udrea. Condamnarea lui Mircia Gutau a fost una cu cantec si in premiera nationala, el fiind primul primar democrat liberal care a primit pedeapsa cu executare.

Istoricul controversatului dosar

In anul 2006, vicele Dicu a fost filmat in timpul unui flagrant DNA, primind in toaleta unui hotel, 20.000 de euro de la omul de afaceri Constantin Popescu, care solicitare municipalitatii o autorizatie de constructie. Potrivit rechizitorului, cei doi edili ii cerusera lui Popescu 50.000 de euro, o parte din bani urmand sa ajunga la primar. Procesul in cazul Gutau – Dicu a inceput la Tribunalul Valcea, in septembrie 2006, cu cei doi inculpati in stare de arest preventiv. Apoi, a fost stramutat la Tribunalul Alba, unde a continuat, Curtea de Apel Alba Iulia dispunand judecarea lui Mircia Gutau si a lui Nicolae Dicu in stare de libertate. In iunie 2007, instanta din Alba i-a declarat nevinovati pe cei doi inculpati, dupa ce avocatii apararii au invocat inadmisibilitatea probelor audio-video, pe motiv ca autorizatia de interceptare ar fi fost aprobata nu de presedintele Tribunalului Valcea, ci de adjunctul acestuia. DNA a declarat apel la acea sentinta, iar dupa cateva amanari, pe motiv de lipsa de aparare, procesul a fost stramutat la Curtea de Apel Constanta unde, din decembrie 2008 si pana in aprilie 2009, a mai fost amanat de cateva ori.

Gutau recastigase fotoliul de primar

Dupa arestarea lor preventiva, in vara anului 2006, Mircia Gutau si Nicolae Dicu au fost exclusi din Partidul Democrat printr-o decizie a conducerii centrale. Reprimit in partid in ianuarie 2008, primarul Gutau a fost reinstalat in functia de presedinte al organizatiei municipale a PD-L si apoi a candidat din nou la alegerile locale din iunie anul trecut. Mircia Gutau a fost reales primar al municipiului Ramnicu Valcea, obtinand 71,69 la suta din voturi in primul tur de scrutin, cu o prezenta a electoratului la urne de 43,25 la suta. Nicolae Dicu nu a mai candidat insa la o functie politica, fiind numit presedinte al Consiliului de Administratie la Acvarim SA, furnizorul local de apa si canalizare care functioneaza tot in subordinea Primariei Ramnicu Valcea. Primarul Mircia Gutau mai este trimis in judecata intr-o alta cauza penala, tot de procurorii anticoruptie, sub acuzatia de abuz in serviciu in forma calificata impotriva intereselor publice.



×